Assalamualaikum...

“……dalam lagu ada aku, dalam aku ada Dia, Aku dan Dia ada suatu masa..” Amy.

Dengar Tagline cam dah gegar2 dah.. bekobar2 perasaan aku nak gi tgok Pakcik Amy. Huh.. mesti best kan? Ya laaa.. Amy Search koooooooooo...perggghhh.... konpem best ar..

Tapi... ape yang penonton dapat adalah sebaliknyaaaa... adoiyai.. Kak Ogy Kak Ogy.. why la u do like that Kak Ogy ooooooiii laaa hai.... hancor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Konsert berskala penuh Orkestra ini merupakan suatu transformasi Amy dari mula kemunculannya sejak hampir 3 dekad lalu dalam industri seni Muzik Malaysia" Tapi x sampai pada audience la kak... sian kat Amy... Satu transformasi yang tidak berjaya ya tuan2 dan puan2.

"menghimpun jutaan pencinta muzik dan karya beliau bersama kumpulannya, Search di Indonesia, Singapura dan Brunei Darussalam" tapi lagu2 yang di bawa.. alahai... macam lagu yang betul2 jadik siulan mase dedolu tu x do sgt! Pawana... Pentas Opera... dll... lagu2 yg Amy nyanyi ade yg kiteorg x tau masa memula... yang "2 org" yg suke menyelit2 semasa pesembahan Amy pon pakaiannya..x leh masok ar.. x de kelainan langsong!!! aiiiihhh.. bnyk mende yg aku nak komen nih.... x puas hati.. konsert nih menenggelamkan Amy!! Serius....!!! Amy da power dah...tapiiiiiiiiiiiiii...adoiyai.. tetibe ade Rama dan Sita... (nih kalo Anuar Zain dengar konpem menangis!!!!)

"Tampil secara muzik orkestra, penampilan Amy dalam konsert ini dianggap luar biasa dari persembahannya sebelum ini secara berkumpulan yang lebih terarah kepada muzik rock." Ya... memang lain bebenau kak Ogy oooiii.... aku rasa Amy lagi bagus perform dgn Group die sekali... baru hebat... kalau nk tunjukkan perubahan.. tunjukkanlah.. memula dgn band die.. pastu lama2.. die sensowang wat pesembahan.. kan ok kalo camtu.. ini tidak semua pemuzik depa sorok kat blkng nuuuuuuuuun tu hah... da nk abes baru die bukak bg tgok pemuzik.. aduhlaa.. baru koir ade.. baru nk start konsert koooooootttttttttttt... penari, prop.. memang hancor!!!!!!! terebang sana.. terebang sini... besempang siur.... ado!

"Transformasi ini membawa kepada perubahan dalam penyampaian lagu dan gaya konsert yang melibatkan penyertaan Amy sebagai penyanyi." memang berobah 100%......

"Sebagai sebuah Orkestra yang bertaraf nasional dan antarabangsa, Orkestra Simfoni Kebangsaan turut meraikan ulang tahun penubuhannya yang ke 17 semenjak dilancarkan pada tahun 1993." tapi pesembahan dieorg nih besama Amy kejap je.. tu pon da nak abes.. abessssslaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.............. x ade plot yang ade kesinambungan langsong.....

"Suatu Masa, bukanlah hanya sebuah konsert dan dendangan lagu semata-mata, malah ia menampilkan repertoire lagu-lagu yang berunsur kemanusiaan sejagat dan ketuhanan." Memang boleh nak tunjukkan... tapi mengikut kesesuaian Amy sebagai Papa Rock (sekarang kita guna Brand Amy) yang sudah berubah dari segi penampilannya..... cari la satu jalan cerita yang mantap.. dan bila audience tengok.... waaaaaaaaa...(ini x de la aku cakap2 sama sendri... ade yang balik awal....) Ado! Please la... if u want make a perfomance at "ISTANA BUDAYA".. please make sure u have a complete preparation.... do the research.. jangan hentam aaaaaaaaaa boley laa...... proposal da lulus.... kaaaaaaaaaaannnnnnn... eeeeeeeeeeeeeeee... geramnye saye...

Ini sedikit sebnyak maklumat mngenai "Satu Masa":

Penyanyi Utama: Amy (Suhaimi bin A. Rahman)
Penganjur : Mentari Channel Network Sdn. Bhd.
Penerbit Eksekutif: Profesor Madya Dr. Khalili Khalil
Pengarah Muzikal :Fauziah Ahmad Daud (Ogy)
Residen Konduktur / Pengarah Muzik: Mohd. Rafi Shafie
Orkestra Orkestra Simfoni Kebangsaan (OSK)

Aku tau masa perfom Amy da skit down sbb dia nampak audience cam tak happy dan da tak nyanyi da sama dia.... nak wat camne kan.. bukan salah Amy (w/p sore die da x leh tarik lagik....) Keep up ur good work Amy... next time cari org yang betul2 bleh buat yang lagi terbaik tuk persembahan Amy. We all know that u can do better than that.. but tu laa... kesilapan.. bukan kesilapan la... tak tau ape yg jadi blkng tabir kan...

Aku hanya bleh bg 1 stengah bintang je laa... sory Amy.... but aku harap die akan terus berkembang dan memperhebatkan diri untuk konsert yang akan datang dengan tenaga produksi yang lebih mantap dan ade "sesuatu" yaaaaaaaaaaa....

Sokonglah Industri Muzik tempatan..... :D

Assalamualaikum....

Ya Allah Ya Tuhanku... DariMu aku datang dan kepadaMU jua aku kembali YA ALLAH!!!!!!!!! Hari nih aku dikejutkan dengan 2 kisah sedih. Hati aku menjadi begitu hiba sekali.. Terlalu suram dan sayu malam nih Ya Allah... Aku begitu merasakannya...

Sedih Pertama Aku

Aku minum petang..sambil tuh aku menyelak helaian akhbar Metro..dan aku ternampak satu artikal yang begitu meruntun jiwa aku.. dan secara tiba2 kilas bayangan arwah mak terlintas.. T-T... Tajuk berita "Ibu Meninggal Semasa Beratur Untuk Mengambil Dermasiswa Anak" Ya ALLAH!!!!!!!!... Ibu tersebut mengalami serangan jantung mengejut dan menghembuskan nafas terakhir di situ juga... aku........tertunduk di meja makan sambil air mata mengalir... budak hantar air pon aku tak pandang dan terus tunduk.... Tak dapat di gambarkan pengorbanan ibu..sampai ke hujung nyawa membantu anak untuk melihat dia berjaya, tapi semua yang kita rancang hanya DIA yang tahu apa penyudahnya.

Begitu tersentap jika aku sebagai anak dia.. Anak Ibu tersebut sedang belajar di Kedah dan Ibunya sedang beratur untuk mendapatkan dermasiswa tersebut untuk anak dia. Dengan keadaan orang yang ramai dengan tiba2 sahaja jasad ibu itu rebah ke bumi dengan di sambut oleh anak saudara beliau yang menemani. Orang ramai cuba menyelamatkannya tetapi Allah lebih sayangkannya...... T-T..

Perasaan anak yang sedang berjuang di menara gading tidak diketahui. Aku doakan anaknya tabah dan jangan sesekali patah semangat dan mengalah dan menyesal atas apa yang ALLAH berikan kepada kau. Semua ini ada hikmahnya dik. Ya Allah tabahkanlah hati anak ibu itu Ya Allah. Jika aku ada berdekatan pasti aku akan redakan rasa perit dan sedihnya Ya Allah. Jika tidak sepenuhnya mungkin sedikit.

Moga Roh Ibunya di cucuri rahmat dan di tempatkan bersama2 orang yang beriman, Amin.


Sedih Kedua Aku

Sebentar tadi aku menyinggah di FB sekejap, dan terlihatlah member UiTM Azlyna Adnan aku nih bg comment kat wall. Dia kata kenal tak Salina Sulaiman budak DBS blok sama dgn kiteorg?
Aku plak cam terpinga2 nak mengingatkannya. Maklumla dah 9 or 10 tahun gak ar tak jumpe.

Lepas tuh aku ingat2 balik.. Ya Salina .. ina.. dok wings sebelah sana. Aku balas balik kenapa?? Tapi die tak online.. aku plak mmg da lama sgt2 nak jumpe dgn Salina nih. Dia seorang yang memahami dan kenal dgn aku. Tapi kiteorg cam teputus hubungan, dan x tau camne nak hubungi Salina nih. Aku harap juga kalau turun jenjalan kat Melaka jumpe die ke ape ke?? Sbb die org Melaka...tapi x de.. x de jodoh agaknye.. sampaila tadi.. bila aku try cari di FB Salina Sulaiman.. ini yang aku dapat!!!!!!

Ya ALLAH.. sekali lagi hati aku di rentap kesedihan... dimeja nih juga aku mengalirkan airmata...
...sehingga sekarang rasa aku masih diselubungi pilu..masih.. Wall Salina dipenuhi dengan ucapan Takziah dan Al-Fatihah. Salina da x de, dan sehingga ke akhir hayat aku tak akan dapat berjumpe dengan die lagi.................................................................................... T-T..........................

Ya Allah Ya Tuhanku..Kau cucuri lah rahmat ke atas rohnya Ya ALLAH... Kau Ampunilah Dosa dia YA Allah.. Kau tempatkanlah dia bersama2 orang2 yang beriman Ya Allah... Amin Amin Ya Rabbal Alamin...........................................T-T........................................

Salina seorang yang lembut dan baik.. pernah dia kata pada aku "akak..ramai yang kata akak jahat, akak buat itu ini.. tapi ina kenal akak, dan akak bukan orang yang macam tu"... kata2 tu sampai skang aku ingat.. sbb dia satu2 orang yang ada di sisi aku bila mana orang sekeliling aku menghentak aku tanpa aku dapat bernafas dan berkata... dia.. dia laaaaa..... tanpa aku dapat menegakkan kebenaran...

Kenapa aku berjumpa dia dengan cara yang begini Ya Allah.... Sehingga sekarang aku tidak tahu lagi apa punca kematiannya.. Aku nak tnya kawan2 dia dalam FB pun tak dpat sbb aku bukan member FB dia.. tunggu la esok akan aku tanyakan pada Azlyna Adnan, mungkin die tahu sebabnya. Moga Salina beroleh kesejahteraan di sana, akak akan sentiasa doakan ina untuk itu... Tak sempat akak nak minta maaf dengan ina, sbb takot spnjg perkenalan kita akak ade buat ina tersinggung... tak dapat akak.. tak dapat.............................................

Apa yang aku dapat belajar dari dua kesedihan ini.....

Pertama, Sayangi Ibu anda, hargai pengorbanannya ketika hayatnya, jangan sesekali menderhaka padanya kerana dia ialah malaikat buat kita di bumi Allah ini.

Kedua, hargailah sebuah persahabatan yang engkau telah ciptakan bersama sahabat yang lain, walaupun dia tidak bnyk berbicara dgn kau, tetapi bila sekali dia berbicara, kesannya terasa hingga ke mati.. bicara itulah yang akan mengingatkan engkau pada dia walaupun berpuluh2 tahun tidak bersua. Itu kata2 sahabat SEJATI.....

Terima kasih kepada yang sudi membaca entry ini, aku begitu menghargainya. Pada sahabat semua aku minta maaf jika ada salah dan silap moga silaturahim kita berpanjangan, InsyaALLAH, Amin.

Assalamualaikum...

Yeeeeaaaaay..sukenye saye dapat tgok teater Seri Mersing di Istana Budaya (Mekaseh ya B6 an B Mad banjer saye..ngeee). Kira pun ade (ingat model mana tadik sesat at Istana Budaya..cantek gitu..) mak B Mad pon join sekalik. Saya berasa amat teruja sekali berada di sitieuw untuk pementasan Seri Mersing..lagu laaa melayu.. oooooooo lallallala...... ( eh.... da nak nyanyik plak..) maafkan saye..muahahha...lebey sudah!

Apa2 pun saya nak ucap setinggi2 taniah pada krew2 "Seri Mersing" kamu sume mmg hebat..da boooom! pengarahnye Rosden Suboh. Sape x kenal kan die nih.. selalu prank org.. alaaaaaaaaa... yg botak tuh!

Prop pon mantap w/p ade yg telanggor pokok kelapa seb baek tak rebah hempap org kooo.. muahhaha...memang best la pementasan nih..
So korang..gi ar tgok tak ruginye..betollll...konpem best dengan barisan pelakon yang hebat2. Aku suke gelagat Azizah Mahzan muahahhaha..sesuwei dg watak dgn die sekalik..bagoooss..

Apa yang mampu menarik perhatian penonton menerusi teater ini adalah dialognya yang kuat, konflik, pantun, suasana latar dan banyak lagi yang mampu memuaskan hati penonton yang datang menyaksikan teater Melayu klasik terbaik dipentaskan di panggung bertaraf dunia.
Pementasan teater Seri Mersing turut dilakonkan oleh A Galak, Yus (Raja Lawak), Hairi (Anak Wayang), Lezz Rosli, Rusdi Ramli, Melissa Saila, Datuk Mustapha Maarof, Datin Rosnani Jamil, Abu Bakar Juah, Jep dan Shuib (Sepah) dan ramai lagi."

karakter Damak dan Seri Mersing dilakonkan oleh dua pelakon muda generasi baru, Adi Putra dan Elly Mazlein dimana Adi Putra ade try skit2 ar nk jadik cam gaya2 pelakon asal iaitu Nordin Ahmad.. dagang pak malau dagang bertempat.. dagang hamba musaper lalu laaa... huuuuuuuuuuuuuuuuu...masa nih riuh rendah panggong (temasuk la aku cam kene rasok menjerit.. ntah nape.. B6 pon same..muahahhahha....) Elly Mazlein plak asekla kene campak dgn A Galak sbb asek laa larik je kijenye...

Apa2 pun aku bagi 4 bintang tuh teater nih.. beeesssssshhhhhhhh.. gi ar tgok ya....

Sokonglah Insdustri Hiburan Tanah Air.

Assalamualaikum...


fuuuhh.. lama da tak menaip kat sini. Maklumle sebok bebenor teman (ade ku kesoh!) eemm.... ari nih cam ade relax skit jadik meringankan tangan tuk bekongsi cite. Badan memang penat paleotak pon sama penat an badan memikirkan kije bile la nak siap. Pepagi lagi da sakit pewut. Ari ni buat surat.. dalam bulan depan tak lekat la kat opis..sbb da nak melekat kat tempat lain eeeyyyeuuuww(ayat 18U yee..)

Berbalik kepada tajuk.. "DISIPLIN".. yaaaa... ko macam mana hebat pon kalo tak de disiplin tak best gak org tgok. Disiplin perlu ada dalam setiap individu.. tak kire la ko kuli ke.. ko manager ke.. ko kije patri logam jambatan ke.. kije ko beros gigi rimau ke...ko mengail menjala ikan sekali poooooooonn tetap kene ade disiplin...

Sbb kije akan lebih teratur dengan ko mendisiplinkan diri ko, Alhamdulillah aku dr kecik mmg d ajar oleh arwah mak supaya atur idop sdrik tanpa bantuan org lain. Sampailah skang. (tapi kekadang kene gak mintak bantuan nenonenoneno.. tipu ar kalo x penah mintak bantuan org laen kaaann...) Aku tetap pegang apa yg arwah mak ajar.

Nak2 plak skang aku da nak melangkah lagi satu tapak untuk memantapkan lagi idop aku InsyaALLAH.. lagi laaaa aku kene disiplin kan diri aku supaya tidak ade molot2 yang akan mengata d blkng mau pon di depan... yeeeeeee.. biasa la adat bermasyarakat mesti ade yg tak puas hati nye laaaa...konpem!

Setakat hari nih aku berjaya mendisiplinkan diri aku dan InsyaALLAH aku akan cuba membaikinya lagi untuk mencapai kegemilangan..(hek eleh menyampah pulak...!)

Jadi jom kita DISIPLIN kan diri kita supaya hidup kita lebih teratur dan tidak kelam dan kabut InsyaALLAH... (takot sampai masanye aku pon kelam kabut gak......muahahhaa..)
Dengan adanye disiplin kemungkinan kita akan lebih merasa tanggungjawab dengan kije kita.. (kooooot...)...................................... :D

Assalamualaikum...

Nak dijadikan cite, smlm pas balik dr puchong. huuuuuuuuuuu...masa tuh aku tgh drive, dan dalam pada masa yg sama telah melanggar undang2 jalanraya iaitu "membalas sms semasa memandu"..hebat saya nih... (tak serik ke dulu da kene saman...)..

Tgh syok2 balas mesej..tetibe aku pndg ke depan bederau jantung aku kooo...aku hampir2 nk wat U-Turn tanpa memikirkan yg itu highway di mana bomba pon sekali2 tidak akan berbuat sedemikian perangai...huuuuuuuu....kempis idong aku jap..pastu bila aku amati betul2.. Ya Allah.. rupe2nye...ini hah.. sila rujuk gambau di bawah...

Aku da cuak ingtkan nape la lori nih menghala ke aku dalam arah yg bertentangan..sbb aku betul2 kat blkng lori nih masa balas sms tuh... adooooiiiyyaaaa... bila aku tgok2 betol2... fuuuuuuhh smgt.. rupe2nye lori kene angkat pakai truck tunde leeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....
Gelak sensowang sampai teguling2 kat stereng..apa daaaaaaaaaaaa....seb baek aku x buat bende2 yg memalukan...len kali kasik ar lampu skit... nih aku da menjajau jajau dah masa tuh.. huuuuu...
sekian...

Assalmualaikum..

huh..tajuk entry kali nih mmg masyuuuukkk.... x de la bukannye ape.. jap tadik aku baru je habes preview papan cerita dengan org kementerian. So before besurai Timbalan Pengarah Haji Zainuddin ade la bg sepatah dua kata (ingt nk bagi duit raye tahun lepasnye..) ..biase laaaaa kan..tp yg sebenonye bepatah2 dah aku kire. seb baek aku x bepatah arang dengan die..ngehngeh...tp aku suke cara die bcakap very soft..lembut jee..muke pun sweet je..cara die berinteraksi dgn org bawah die pon best. Bagus budak nih, sape punye suami la nih kan..hhahahha.. (saya x de simpan ape2 perasaan ye..sekian..hahha).....

Apa yg aku nk ceritakan ni ade berkaitan dengan die laa..tengah2 die bckap tuh tetibe camnih dialog die...

"kalo anda sume nak tau, saya sbenarnya orang sains...tapi....jiwa saya..ada jiwa seni (dalam ati aku kata..ni mesti tgok citer adnan sempit nih, sbb die ade citer yg die suke tgok wayang dgn family... sure dalam hati ade taman nih..hahhaha). Saya cukup suka menulis..puisi..cuma saya tidak ade masa je tuk berbuat demikian.... saya mmg cukup minat dengan seni.." pastu die pun senyum..
last sekali die kasik pantun skit...camni bunyik die..

Hang Tuah makan serebat
Hang Jebat minum selasih
Untuk para sahabat
Saya ucapkan terima kasih

yang lagik satu pantun nih kelakau..

Hang Jebat Hang Lekiu
Tenkiu..

hahahahahhaha....
Rupe2nye pengerusi majlis cakap yang Tuan Haji nih orang Melaka. No wonder la perangai cam aku.. cam2 kelakar comel camtu hahahaha...(saya kompen ramai yg pitam semasa membaca paragraph ini, sy harap anda dpt bertahan....) hahhahaha.... patut pon suke bepantun.. seb baek en raja pegang aku tadik.. kalo tak aku da ke depan da balas pantun die tadik.. (kalo da aku dgn die bebalas pantun...bila nk sudah daaaaaaaa....)

Last sekali pengerusi majlis pun bantai bepantun gak....adoiyai nak gak..sila lah sila...

Angkut-angkut tinggi di langit
Hendak di capai si burung merbah
Biar telungkup bumi dan langit
Persahabatn kita tidak akan berubah...........................

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....wa caya sama lu la tuan pengrusi..menosok ke taman hati gua tul laaaa..hahahha..
ramai jugak org yg berjiwa seni kat dalam dewan nih tak sangka sey...hahhaa...

Jiwa seni nih mmg susah nak dapat.. hanya yang ada je yang tahu betapa halusnye jiwa kiteorg. Nampak dari luar kental tapi dalam huuuuuuuuuuuuuuuuuu... bnyk kerawang2, sulaman2 tekat koooo... Orang jiwa seni banyak nampak bende yang tersirat dari yang tersurat. Tak mudah untuk memahami org yang macam nih. Tapi bila kau dah berkawan dengan dieorg mesti ko akan rasa eeemm... (da nk mula pasan dah nih....lebih baek aku x yah teruskan ...hahah)..

Okeylah aku pon nak relax jap.. letih skit ari nih. Dengan 2 hari nih bersama org kementerian settlekn papan cerita nak kene semak balik. Smlm plak ade buat beberapa tempahan design tuk org, hari ni ade nak design baju kementerian plak.. Alhamdulillah rezeki... kite mencuba .. dapat tak dapat blkang citer, janji kita ada usaha ya tak????

Terima kaseh kepada Mis Aniza kerana telah berjaya memeranjatkan saya di Wall FB saya..seb baek tak tebalik meja nih..huhuuuuuuuuu..mekaseh ye Cik Aniza yang chumel....(geram lagik niiiiiiiiiiiii...eeeeee)....

Okeyla babe.. take care ya and have a nice day ya..eemmuaahhh...

Assalamualaikum....

Siapakah yang dikatakan sahabat?
Adakah perlu dia kaya dan segak? Apakah perlu dia pandai mengambil hati? Mestikah dia tidak mementingkan diri sendiri? Atau.. Sahabat ialah orang yang sekepala dengan sahabatnya? Satu hala tuju dan matlamat yang selari?

Mestikah dia mengetahui kegemaran sahabatnya? Atau.. Adakah orang yang dapat gembira suka dan duka bersama? Membantu bila sahabatnya kesusahan? Atau.. Seorang sahabat ialah orang yang menjaga sahabatnya dari kemurkaan Allah? Dia menegur apabila sahabatnya lupa.. Pastinya dia orang yang menyayangi sahabatnya seperti menyayangi dirinya..


Kenapa mesti kita bersahabat?? ?

1. Sebagai seorang manusia kita tidak dapat hidup bersendirian, kerana manusia dengan sifat kurniaan Allah itu saling perlu memerlukan. Ibaratnya tidak ada diciptakan juga daripada golongan Adam sahaja tetapi diciptakan juga dari golongan Hawa. Kerana sudah menjadi fitrah manusia memerlukan teman..

2. Sahabat adalah cermin diri kita. Jka kita bersahabat dengan orang jahat, maka kita pasti dicerminkan sedemikian. Jika bersahabat dengan orang yang soleh, maka kita juga pasti dicerminkan sedemikian. Oleh yang demikian, pilihlah siapa sahabatmu..

3. Islam menganjurkan umatnya supaya memilih sahabat yang baik. Pilih sahabat yang baik seumpama jika kita berkawan dengan pelebur besi, maka kita pasti mendapat percikan api. Tapi jika berkawan dengan penjual haruman, maka kita pasti berbau harumannya.. Dan pohonlah kepada Allah supaya Allah mengurniakan kita sahabat yang boleh membawa kita untuk mendapat keredhaanNYA. ..

dari:http://www.mazlina. kelabjutawan. com

Ikhlaskah kau didalam berkawan... kekadang aku pun rasa tak ikhlas bila hati di sakiti oleh kawan yang lain, tapi aku cuba untuk tersenyum dengan kesakitan itu dan cuba memberikan "ikhlas" itu berpanjangan walaupun pedih. Ikhlaskanlah hati kita.. InsyaALLAh... jika kita Ikhlas benda yang pedih sehingga hirisannye terkena tulang pun bisa akan hilang... dan nyata ianya berkesan Alhamdulillah... Berkawan ikhlas dari dalam hati tanpa meminta apa2 balasan adalah yang terbaik dalam sesebuah persahabatan... :D

Related Posts with Thumbnails

About this blog

Its About Me, Family, Freinds & Art...

Advertisement

There was an error in this gadget

ShoutBox

Followers

Thanx Babe

GengBlogger

Happy Meter

There was an error in this gadget

CounterAttack