Assalamualaikum.. dan salam sejahtera…

Fuuuuuhhhhhhh.. ssyyyiiiiuuupppp…hangen sepoi2 bahse…beburung berkicau2an..cip cip cip…di selangi dengan deruan ombak..bussshhhhh….huuuuuuu…anak2 kecil bermain pasir membina istana..hikhikhik riang sekali mereka.. lincah sekali telatah abang2 bermain bola tampar di sisir patai..auuuwwww.. I looiikkeee… eeemmmm…sronoknyeeeeeee…. PPPPPPPPIIIIAAAANNNNGGGG!!!!!!!! Hoi! Wat kije ar..yang ko menyeringai sowang2 depan monitor tuh nape hah!!!!!! Ko gila yeee!!! Adeh!!! Kan boss da kata, kite sume tak jadik gi CHERA”THING”!!!!!! Tak paham2 kee!! Uuuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa….. c..h..e..r..a..t..i..n..g.. ting..ting..ting.. huhuhuhuhu.. patah lah hatiiii… sob sob sob…

Sebenarnya kalo nak di ikutkan plan.. aku dengan semua staff da selamat bergerak ke cherating tuk family day opis.. taaaaaaappppiiiiii… d sebabkan ada kije yang tak leh di elakkan kami terpaksa membatalkan.. yeee membatalkan ye… lagi sekali BATAL!!!!! Tak paham lagi ke BATAL ke cherating… huhuhu.. tak jadik pegi PAHAM!!!!


Dah jangan nak berangan gi wat kije… huhuhuhuhu….AAARRRGGGGHHHHHH!!!!! tak gune!!! Aaaaaaaaaaaaaaa… huhuhuhuhuhu…

Heeeyyyy!!! Sape nye pelampong kat tas meja nih!!! Amek seblom aku bakar!!!!! Ceeeepppaaaattttttt……..!!!!!!! eeeeeeee……panas panas panas….

Sekian terima kaseh!

Assalamualaikum.. dan salam sejahtera...

Rumah untuk dijual..

Lokasi : Unit No. L1-5-13, Pangsapuri Pahlawan, Jalan Tun Perak, Taman Tun Perak, Cheras, 56000 Kuala Lumpur

Hubungi : Amran bin Zakaria - 012-675 1244 / Habibah - 012-905 3314


Gambar Rumah


Floor Plan


Location Plan


Salam..

sehat hendaknya semua pembaca creativegenetic blogspot.. cewaaaahh cam ghamai nau pelawat ko kiah! jangan nak memasankan diri yo..


menggu lepas adalah menggu yang memoningkan palo den.. apo tak eh.. den kono amek sijil SKM level duo. boss den da suruh.. dah kerajaan nak bg free den pon hambek jo la. nak dijadikan cerito.. bondo eh sonang yo nak buek, tp den punyo "Mat Dom"(org yg tlah d lantik) mengusut masai kat keadaan w/p dio tak dodok kat masai johor! apo!!!!! apobondo kojo la yang den dongan kekawan den kono buek beulang2 kali tanpa sobab yang leh di terimo pakai. aaaaaiiiiii.... marah botol den. mcm di memainkan plak dongan si Mat Dom nih hah... seb baek settle..walauuuupooonnnnnnnn!!!!! !@#$%^&* (pepaham la yo bahso yg tidak dibonarkan)...


huh! minggu ni plak sambung balik wat kije opis.. minggu depan da nak tahun baru.. bulan depan plak .. uuuiii seraaaammm... ngengengenge... sekian je laa ye.. kite jumpe pada entry yang akan ntah datang ntah tidak... hah lu pikir la sdri....have a nice day to u all yaaa... babai....

salam semua..

Tepon : tetibe tepon aku bebunyi trooooottttt...
ade mesej ko, dan mesej die berkata begini
"from : 2900
Reload RM5.00 is successful.
Your balance: RM35.04"

Aku : aku pelik tul... sape la plak yang mentop-upkan aku nih.. eeee..
ke ade org silap top-up.. x pe la.. time kaseh ye...

Tepon : trooott trooott.. (baru aku nak hangkat .. miss call je...)

Pastu aku belek no. misscall tuh. hah sah!!!!! ada budak tesilap top up. no. die nak dekat sama, cuma die silap satu no. je kat depan.. muahahaha.. ko nak soh aku call balik la pakai top-up ko yang silap tuh laa... adoiyai.. makcik nih da la bz ari nih.. nak ngorat pon jgn la camnih..

Aku : dengan rasa bertanggungjawaban.. aku call la balik...

Aku : hello... sape nih...

si top-up: hah.. awak ade tak terima top-up tadi... (sore ore kelate deh..lelaki doooo)

Aku : ooooo.. awak la yang silap top-up eh...

si top-up: saya silap la no depan tuh...

Aku : tu la laen kali tgok la betul2... nih macam mana nih awak nak saya top up kan awak
balik ke??? (ape jenis ekerjaan la nih...)


si top-up: x pe laa.. kalau menyusahkan awak x pe laa... tp kalo nak top up kan balik suka ati
laa..

Aku : suke ati laa...... nanti sy bg balik top up awak nih eh.. saya memang suke tpo-up kan org..

si top-up: ok...

aku nih dok puas la nak mentransfer top-up tu balik kat no. die.. tapi tak muleh2.. aku call die balik...


Aku : Saya tak dapat nak transfer top-up awak laa.. nanti saya gi kedai top up kan awak
balik laaa yee... saya bz skang nih...

si top-up: x pe la kalau nyussssssahkan awak...

Aku : x pe.... bye..

tetibe dapat mesej la plak....

sms 1 :"lau ssh sgt x pyh la awk..awk pakai je..nti menyusahkan awk plk..."

Sms 2 : "awk pe2 hl nti msj ke no ni ye...digi sya dah off... FARID.. (motif!)

muahahahahaaaaa....ye la En. Farid ooooiii... nanti saya top up la kan awak balik eh... suke eh wat mende2 camnih.. huh! teganggu kije aku...

Salam.. hai..

Tun Teja
Yiap.. aku tengah mencari2 maklumat mengenai diri "Tun Teja" ini.... Terdapat perbezaan di antara Sejarah Melayu lama dan juga Hikayat Hang Tuah. Sebuah percintaan yang tragis. Seorang wanita yang luhur budi dan berpegang pada agama dan menjadi rebutan pembesar2...

Wajahnya dikatakan terlalu cantik hinggakan matahari dan bulan tidak sanggup melihat kejelitaan dirinya, takutkan merindu pada wajah yang satu. Dek kerana merebutkan Teja pelbagai cara di gunakan, halus juga yang melemahkannya, tiada daya dia melawan...

Salam.. hai..

5 Dis 09 [Sabtu]
Sabtu malam aku dengan my bro abg nam an bang mad balik kampung sbb ade kenduri daaannn sbb my anak buah Mohd Yusof nak berkhatan.. potong potong potong...

Our journey start around 9:30pm like that.
Seram aku bang mad drive kete, susah kalo org panas baran nih, die bantainye geram dengan ade kereta kerabat negeri 9 nih dekat sgt follow katanya. aku tak pasan. die bantai la bukan main laju lagik.. aaaaaaaaa.... sudah laaaaaaa.. takmo balik an abg2 lagik... huuu.. Istighfar aku kat blkng.. rasa cam soh benti tepi tahan bas balik..hahhahaa... da la laju dekat2 plak tuh.. hhuuuuuuuuu....


6 Dis 09 [Ahad]
Bang Epin ajak breakfast at Waterfront City Jasin.. waaa.. nama cam hebat kan.. well dalam kol 9 kiteorg sarapan. Lepas tu dalam jam 12 lebey plak aku an bang nam gi kenduri umah sepupu Abah.. dengan jeans an t-shirt je ko, sbb aku lupe ade kndri.. ala sedara pon tau aku mmg ROCK hahahha.. jumpe sedara yg da lama tak jumpe.. seronok gak ar.. cuma yang sedih bila nak balik tuh.. depa dok pelok aku soh jaga diri bebaik mak da tak de nih.. depa dok nangis aku apa laggiiiiiiiii.. bantai ar mlalak jap.. huh.. tp kejap jeee...

Pastu plak gi umah kak noi tgok Ucop potong.. makan2.. pastu gi ke Merlimau tgok Kubur Tun Teja.


Pastu gi plak ke Muar jalan2 tepi sungai Muar tgok bandar MAHARANI.. cantek ar.. ade karnival plak kat situ.. balik JAsin balik antar Bang Epin.. dengan pesanan dari Bang Mad jangan sedih2 tau.. hahhahaha... around 8:00pm kiteorg gerak dr melaka dan jam 9 lebey sampai umah along... kete sume park umah along.. hehhehe


Perrgghhh... full of activities weols.. huhhuu... seronok2.. tapi dalam paleotak nih ade gak ar belegar pasal kije... kije bnyk tak siap lagik nih.. adoiyai...

Salam... hai..

Tahun baru (Awal Muharam) pon dah nak dekat, jadi dengan semangat yang baru aku update layout blog "CreativeGenetic" untuk memberi kelainan pada tahun baru nih. Dah lama sangat guna layout yang lama, mual da tengok.

Aku sekarang kat kedai mamak tengah mencari material untuk projek baru yang aku dapat. Alhamdulillah, aku begitu bersyukur dengan kepercayaan yang di beri oleh Individu Besar yang tidak kurang hebat nama dia. Akan aku cuba sedaya upaya membuat yang terbaik, bukan senang nak dapat peluang yang sebegini walaupun aku masih lagi di dalam peringkat belajar lagi. Tak semudah itu orang boleh memberikan kepercayaan pada "budak" macam aku. (budak keee....ngehnghngeh).

Nampak gaya payah gak nak buat nih, material sikit sangat yang aku dapat, nak tak nak kene la plak pergi ke Perpustakaan Negara. Aku takut membawa fakta yang salah, and then i have to go make a little bit discussion with somebody that know about what im doing now.

Banyak perancangan yang nak aku lakukan dalam 2010, jika di izinkan Allah dengan kesihatan yang DIberikan aku akan melangkah satu persatu. Nak buat semua sekali gus minta mahap la, duit bukannye cokop pooooonnnn...muahahaha... Jadi aku akan lakukannya dengan perancangan yang rapi supaya tak tersekat lagi seperti sebelum nih. Pengalaman mengajar kita, yiap! aku setuju dengan ayat ni.

Aku kena bahagikan kerja di pejabat dan kerja aku sendiri. Tak senang, penat jugaklah. Pada kawan2 yang di luar sana, doakan kejayaan aku, aku berdoa dan berusaha moga di beri kejayaan atas usaha aku yang murni nih.
Aku tahu dugaan pasti akan datang..pasti..memang aku pasti.. aku akan cuba atasinya dengan sebaik mungkin dan juga dengan mendengar nasihat yang lagi arif dari aku.

Pada yang membantu dan yag membrikan aku semangat, terima kasih setinggi-tinggi penghargaan aku ucapkan pada kalian. Terima kasih.. sungguh aku maksudkan.. T-T

Orait.. aku kene sambung balik kije aku tuk nak mencari material nih, bila lapang lagi ku akan kesini untuk menulis... InsyaALLAH..

Salam..hai..lama tak update blog bz menyambut Hari Raya Korban di Kampung gamaknya. Well everything goes fine with my family. Dengan doa yang tidak putus-putus aku panjatkan padaNYA akhiiiirrrnnyaaaaaaa aku menemui jalan dan cahaya untuk kami sekeluarga. Cuma bang epin je kene adjust sket..hehehe.. yang lain letakkan sahaja di batu jembala patik, akan patik laksanakannya InsyaALLAH.

Di kesempatan cuti yang panjang ni, abah banyak berbual dengan aku daaannn.. aku meluahkan segala2 rasa tentang perasaan adik beradik yang terpendam selama ini. Aku tak sangka aku boleh meluahkan semua tu dengan tiada sedikit pun airmata yang keluar, kuatnya aku masa tuh...tapi bnyk ar gak air liur yang aku telan, mau dekat sebaldi...

Peerrgghhh..aku yang adik nih beranikan diri, kalau tak sampai bila nak pendam rasa..sakit wooooooo...

segala apa yang aku perkatakan Alhamdulillah abah boleh terima dengan hati yang penuh terbuka. Dari sudut mata Abah akau nampak abah cuba renungkan kembali kisah sebelum ini. Dan aku katakan pada abah yang perkara sebelum ini kita tidak perlu ungkit, apa yang kita perlu lakukan sekarang ialah perbaiki untuk hari esok dan seterusnya..... Aku da rasa cam Dr. Fadzillah Kamsah plak masa tuh cuma takde pengerusi majlis je hahahha.. dan ahli panel yang lain muahaha..

Aku bersyukur dan aku berdoa semoga segala-galanya berjalan dengan lancar dan keluarga aku akan berbahagia di dunia dan juga di akhirat InsayALLAH Amin...


Kepada "Makcik" yang akan menjadi penghuni baru di teratak kami, ita harap makcik banyak-banyak besabar, dan maafkan jika ada kesalahan yang menyinggung perasaan makcik. Katakan sahaja apa yang terbuku di hati.. InsyaALLAH kami adik beradik akan cuba memperbaiki..jika tidak sepenuhnya mungkin cukup untuk mengubat. Kami insan biasa yang lemah dan sentiasa dikelilingi dengan hasutan syaitan.. InsyaALLAH kita cuba menjadi satu keluarga yang tiada membezakan antara satu sama lain..kita cuba...ye mari kita cuba....

aku juga berdoa untuk kebahagian kalian jua, bahagian kalian begitu juga bahagianya aku.

ooooo..lupe nak bitau.. aku mimpikan arwah mak ari selasa ari tuh.. huhuhuhu.. beeessshhh oooo dapat jumpe dalam mimpi...senyum aku dtg kije pagi tu.. :D


JGN JADI SEORANG YG EGO !!!!

MALAM TADI KAMU DAN KAWAN BAIKMU BERTENGKAR.

KAMU MEMBUAT KEPUTUSAN TAK MAHU BERCAKAP DGNNYA KEESOKAN HARINYA.

DIA SENYUM KEPADAMU. SEBALIKNYA KAMU MENGETAP GIGIMU KPDNYA.

DIA MENCERITAKAN PERKARA YG BAIK TENTANG KAMU KPD KWAN2NYA YG LAIN.

DIA CUBA MENDEKATIMU DAN MENEGURMU.

TAPI KAMU TOLAKNYA KE TEPI.

BAGINYA KAMU SEORG KAWAN YG TERBAIK.

KAMU PULA RASA DIA SEORG KAWAN YG TERUK PERNAH DIA JUMPA.

DIA PUN MENULIS NOTA KPDMU DAN MENCERITAKAN SEMULA KENANGAN MANIS YG PERNAH KAMU DAN DIA KONGSI BERSAMA.

JAUH DI SUDUT HATIMU KAMU MENGASIHANINYA. TAPI DI HATIMU SUDAH PENUH DGN KEBENCIAN.

KEESOKAN HARINYA KAMU JUMPA SATU NOTA DRPDNYA:

DEAR_________,
SAYA CUBA MEMBERITAHU KAMU SEMLM TAPI KAMU TAK BERI PELUANG UTK SAYA BERCAKAP. SAYA CUBA BERITAHU KAMU BERITA GEMBIRA TAPI KAMU TAKUT UTK MENDENGARNYA. SAYA CUBA UTK SENYUM KPDMU TAPI KAMU SAMBUT SENYUMAN SAYA DGN KEBENCIAN. SKRG NI KEADAAN SAYA SGT TERUK DAN MAKIN TERUK.

SAYA MINTA MAAF SBB HARI NI SAYA TAK DPT BERJUMPA DGN KAMU.
SAYA TULIS SURAT SEMASA SAYA DI HOSPITAL.SAYA SUDAH KESUNTUKAN MASA.
SAYA MINTA MAAF SBB TERPAKSA BERITAHU KAMU SKRG.
SAYA MINTA MAAF ATAS PERGADUHAN KITA, KAMU MMG SEORG KAWAN YG HEBAT. SAYA JANJI SAYA AKAN SENTIASA MEMERHATIKAN KAMU.

SALAM KASIH SAYANG,

________________

KAMU PUN BERLARI KE HOSPITAL UTK MEMINTA MAAF PDNYA.

TAPI HANYA SAUDARANYA SAJE YG ADA DI SITU.

SAUDARANYA MENEKAP MUKANYA DGN KEDUA BELAH TGNNYA.

DAN DIA PUN MENANGIS. DIA MELUTUT DAN BERDOA SUPAYA TUHAN KEMBALIKAN ADIKNYA.

KAMU SUDAH TERLAMBAT. KAMU BERHARAP DPT BERITAHU KAWANMU YG KAMU MINTA MAAF DAN UCAPKAN SELAMAT TINGGAL.


PENGAJARANNYA:

SEMUA KAWAN ADA MASA NAIK DAN TURUN.DAN KADANGKALA KAMU PERLU MEMINTA MAAF. JGN TUNGGU ORG LAIN MELAKUKANNYA DULU. SBB KAMU TAKKAN TAHU APE AKAN TERJADI ESOK HARI.

KALAU KAMU BENAR2 SYGKAN KAWANMU DAN SANGGUP BERKAWAN HINGGA NAFAS TERAKHIR, TUNJUKKAN PDNYA YG KAMU BENAR2 MEMERLUKANNYA DAN KAMU MEMPUNYAI HATI DAN PERASAAN.

I'M THANKFUL U'RE MY FREN!

Salam.. Adoiyai.. dalam minggu ni aku di landa simptom sakit d bahagian pewutku.. rasa cam silap makan, sbb ari tuh lunch dengan jiehah makan dekat Sup Ani Utara. kat hidangan tuh depa ada bubuh sambal belacan. jiehah da cakap da sambl nih pedas, aku pon maen dok belasah w/p pedas. malam tido hah! amek ko.. seb baik tak kopak pintu toilet, rasa cam nk biarkan je pintu toilet tuh tebukak senang skit belari hahaha.. sampai la ari nih sakitnye.. so i x leh ar mkn pedas2 time skang.. makan mushroom soup saja..

dalam pada yang sama plak bahu bhgn belakang nih terasa macam luka, adeh!! sakit kooooo.. rasa cam koyak.. nak tido kene telentang takleh mengiring. gi jumpe doktor die cakap kat aku I love U la plak hahha..mmg mintak sepak (jgn pecaya, tipu nih..). Doktor cakap tisu belakang bhgn bahu aku ada koyak dan belaku kekejangan sikit, so die nasihat soh berehat dr menghadap PC or buat ape2 kije yg berat2.. drive pon takleh jejauh...ubat sapu ade ar die bg.. obat tahan sakit.. obat piuk sekalik hahhahaadeh..


Eemm..dalam minggu nih aku ade kije sekitar shah alam, tak masok opis langsong. dapatlah rehatkan diri skit. bahu dan blkng badan nih still pedih lagik, tadik bwk kete pon sakit gak, takleh drive sgt... takot tegeliat da tebabas plak kang hah.. abes kalo tak drive sape nak antar gi jumpe client..cam ade drebar kooo.. muahahha..

oraitlaa.. see u all in the next post ya.. have a nice day to all of u yaa.. daaa..

Rindu.. satu rasa yang terkadang sukar di bendung. Sama ada kau rindukan seseorang yang tidak tahu yg kau rindukan dia atau pun sememangnya dia tahu yang kau rindukan dia atau pun sama2 saling merindu dan yang paling tersiksa ialah rindu kau adalah sehala. Dan pada ketika ini aku tersangat merindukan seseorang yang sememangnya sudah tiada lagi di alam yang nyata ini. Emak.. ya emak.. tetiba aku terasa sangat2 rindu pada emak. Pada malam ini juga tertulis bait2 kata ini:


Kenangan Sementara : Eita_Zack

Semalam dalam hatimu adanya aku
Semalam dalam matamu ada bebayangku
Kini tidak lagi sebegitu
Ku disaluti rindu…

Tanpa ku duga semuanya kaku
Tanpamu disisiku…
Aku jadi tidak menentu
Keliru…..buntu….sayu…pilu..

Kenangan yang sementara
Hanya ku semat dalam dada
Tak terkata siksa bila kau tiada
Hanya potretmu dimata

Tak kusangka begini akhirnya
Setiap saat ku terseksa
Perit tak terkira
DIA lebih sayangkanmu

Kenangan sementara
Kau jiwaku telah tiada…….
Hanya doaku bersamamu…
Aku rindu… T-T

Sebelum ini aku ada mimpikan mak, dia bejalan bersama disebelah aku sambil tersenyum, dalam mimpi tu kami berjalan seiring dan mak hanya tersenyum diam dan terus melangkah bersama aku. Aku berdoa moga dia bahagia dan senang di sana InsyaALLAH, Amin. Al-Fatihah buat Allahyarhamah Fatimah binti Atan. Moga rohnya diucuri rahmat dan di tempatkan bersama2 org2 yg beriman, Amin.


Dan aku juga merindukan seseorang. Mungkin juga aku berasa berjauh hati. Jauh sekali.. jauh .. Terkadang kita hanya memikirkan diri kita sahaja tanpa mempedulikan bahawa ada lagi insan yang rindukan kita, sayangkan kita. Tanpa kita sedari dengan perbuatan kita itu mengguris hati dia. Walaupun dia hanya kawan yang biasa2 sahaja tetapi rasa rindu dan sayang dia adalah ikhlas dan sebenar2nya dari hati. Dari hati yang ingin berkongsi. Mungkin kau tidak perasan akan dirinya yang sebegitu kerdil dalam hidup kau. Tapi apa yang kau perlu tahu ialah dia hanya ingin berkongsi apa sahaja kisah yang menyinggah pada diri kau. Apa sahaja cerita dalam diri kau. Apa sahaja tanpa selindung tanpa diam tanpa kata. Aku faham, begitu faham dengan keadaan kau..terlalu faham.. faham aku sehingga diam.. diam tanpa kata….tapi masih merindu dan menyayang..tetap dan masih kerana aku sudah berjanji tiada kata pisah antara aku dan dia.. ini janji..
Aku tak salahkan dia, aku cuma meluahkan saja apa yang aku rasa..rasa rindu yang luka..meskipun kau tak pernah merasa sedikit pun untuk merindukan aku….selamat malam…

Huuhh... rasa penat tul.. kepala penat berfikir, badan letih.. belakang tengkok sakit. Eemm.. nak tak nak kije kene siapkan. Minggu depan dateline. ni tengah tugkus dan lumus try siapkan sebaik mungkin. InsyaAllah bley siapnye. Lagi sikit je.


Lepas siap kije nih plak ade lagi kije yg sedang beratur menunggu giliran. Projek Muzium Penang on the way, shooting dokumentari lagi.. CD interaktif e-Bahan lagi, pastu dalam masa yang sama shooting tuk e-Learning portal kene gak settlekan. tekangkang kangkang da nih wat kije. perangai pun tak bape nak senonoh sgt la. tp leh kaber laaaa... Aaaarrggghhhh...

Minggu depan plak ade pertandingan Paintball, bley gak lepaskan tekanan bekerja dan juga tekanan perasaan. Daaannn bley gak curi2 tembak ponggong Boss... takpe peha Boss besar senang skit nak tembak..muahahahha.. inilah masanya..ngengengeeee...


nak sambung kije balik ar.. kang tak sempat plak nak bercuti bertemu dengan kawan lama di JB pada 4 Dec. da dekat 5 tahun da rasa tak jumpe, betul tak?? So kalo tak siapkan kije tak dapat plak nak jumpe. kang kene marah plak.. InsyaAllah.. Ill try my best to complete my work before that date ya..


So 4 all my frenz out there, i dedicate this song to all of u, pada uols yang pernah berkongsi kegembiraan, kesedihan dan juga ketidakbetulan diri ini... Selamat Malam......

eemm.. trooott troott.. tertera no. abah di enset aku. aku pun menjawab..


ita : Assalamualaikum abah..

Abah : Waalaikumussalam..

ita : abah .. nanti ita call abah balik.. ita tgh shooting nih.. (masa nih mmg aku tgh sebok..)

lepas abes shooting aku terus call abah balik..


ita : Assalammualaikum..

Abah : elooo eloooo.. (kedengaran bukan suara abah...aku off kan..)


aku cuba lagi sekali.. orang yang sama juga menjawab.. macam suara cina.. ati aku da bederau...

aku call lagi dan memastikan no. yg aku dail tu no. abah..

ita : Assalammualaikum abah.. eemm ni siapa nih.. abah saya mana??? (da mcm2 da aku berpikir bende yang bukan2 ni)

person : ooooo... pakcik tetinggal la enpon dalam kete nih.. ni saya mau pulangkan balik..

ita : oooo.. ok... fuuuuhhh

aku try call rumah plak..

ita : Assalammualaikum.... abah..

Abah : Waalaikummussalam..

ita : tepon abah kat mana, tetinggal at mana??

Abah : ooo abah so cina pomen tuh amek kete betulkan.. gear box die poblem.. tepon tu abah lupe nak amek dalam kete tetinggal.. tu cina tu tgh pusing balik pulangkan..


Ita : fuuuuuhh semangat.. ita ingat cina apek mana la tadik.. da la tuh ita bg salam plak tuh.. hahha.. tadi abah tepon nape...(lega aku dengar sore abah)


Abah : tak. abah nak cakap terima kasih kak noi ko da bg kat abah.....bla bla bla bla..

Ita : sama-sama.... bla bla bla....


Eemm... masa nih mmg aku da cuak sbb aku da pikir.. apa la jadi kat abah aku.. huuh.. pas nih walau camne sebok sekalipun kalau abah tepon aku akan benti wat kije... konpem..!!! fuuuhhhh.. aku taknak rasa besalah seumur idop aku... takmo.. takmo.. maafkan ita ye abah..

bak kata bang man... kita kene ingat masa mak dulu.. sorang anak pon tak sempat nak mintak mahap.. ingat tu.. kata2 tu la yang buatkan aku lupekan segala apa yang terluka dalam hati ini... aku taknak aku tak sempat minta maaf kat abah plak..


sbb tu la kalo aku balik kmpg.. abah takde at umah masa aku nak balik KL balik.. aku call abah aku cari abah tanye kat mana.. sbb aku nak salam an nak pelok cium die sblom aku balik.. itu yang selalu aku buat..

Anak Abah yang Sayangkan Abah..
Norita Binti Zakaria

Cinta ibarat kupu-kupu. Makin kau kejar, makin ia menghindar. Tapi, bila kau biarkan ia terbang, ia akan menghampirimu di saat kau tak menduga. Cinta mampu membahagiakanmu tapi sering pula ia menyakiti, tapi cinta itu hanya istimewa apabila kau berikan cinta kepada seseorang yang layak menerima.

Sakit, luka, hancur.. patah hati.. bertahan selama kau menginginkannya dan akan menghiris luka sedalam kau membiarkannya. Persoalannya, bukan bagaimana mengatasi rasa sakit itu, tetapi adalah apa yang boleh diambil dan dihayati sebagai pengajaran dan hikmahnya.

Bagaimana kalau jatuh cinta? Mahu jatuh, jatuhlah! Tetapi, jangan sampai terjerumus. Biar selamba tapi stabil. Berkongsilah tetapi jangan tak adil. Cubalah untuk memahami tetapi bukan bermakna tidak boleh meminta apa-apa. Bersedialah untuk terluka dan menderita, tetapi jangan simpan semua rasa sakit jika itu yang benar-benar dialami.

Hatimu patah melihat orang yang kau cintai berbahagia dgn org lain, tetapi akan lebih sakit lagi apabila mengetahui bahawa orang yang kau cintai ternyata tidak bahagia dengan mu.

Cinta menyakitkan bila anda putuskan hubungan dengan seseorang. Tetapi, lebih sakit lagi bila seseorang memutuskan hubungan denganmu. Tetapi, cinta paling menyakitkan apabila orang yang kau cintai langsung tidak mengetahui perasaanmu terhadapnya.

Kepada yang masih bertahan MENCINTAI SESEORANG YANG TELAH PERGI
Hal menyedihkan dalam hidup ialah bila kau bertemu seseorang lalu jatuh cinta. Kemudian akhirnya menyedari bahawa dia bukanlah jodohmu dan kau telah mensia-siakan masa bertahun-tahun untuk seseorang yang tidak layak. Kalau sekarang dia sudah tidak layak, 10 tahun dari sekarang pun dia tetap tak akan layak. Biarkan dia pergi dan lupakan.... cuba walaupun payah... segala2nya akan berakhir walaupun pe"RASA"an rindu dan sayang masih lagi ada... Biarkan dia pergi dan lupakan....

ku tetap mencintaimu masih meski kau tak cinta aku ku tetap merindukan meski kau tak pernah merasa sedikit pun untuk merindukan aku
Cintaku ini bukan cinta milik manusia biasa cintaku ini cinta sejati yang paling sejati

ku tetap memaafkan salahmu meski kau terus sakiti ku tetap menerima seribu kata maaf yang selalu kau ucapkan dari bibirmu yang manis
ku tetap mencintaimu masih meski kau tak cinta aku ku tetap merindukan meski kau tak pernah merasa sedikit pun untuk merindukan diriku merindukan aku....

Salam.. huh.. perit sekali dugaan yang KAU beri Ya Allah!

22hb Okt 09


“troot..troott..troott..” emmmm..mana kak noi nih tak angkat call.. sambil melihat jam di tangan..”oh! tak pasan pagi lagi.. kak noi ke kelas mengajar agaknye.. takpe la, tghr try call lagik…”

”Assalamualaikum..tadi ita ade tepon kak noi eh?.” Dalam ati berkata ”Allah! Lupa nak call”.. terlupa nak call kak noi, sebok dengan menyiapkan shooting utk dokumentari OKU di sekitar Melaka. ”ha’ah ita call tadik..”. kak noi menyambung perbualan kami ”kak noi ke kelas tadik..nape?”.

”Ita kat Melaka ni kak noi, ade kije sampai esok. Kalo malam ni tak letih ita balik Jasin la, kalo tak.. ita dok seri Malaysia dengan kawan opis”.
”Oooo..ok..”kak noi menjawab..”nanti nak balik call dulu, kak noi ada at umat mak, kalo ita balik kita stay umah mak je la, nanti kak noi call bang man”.

Dalam malam aku call kak noi. ”kak noi, ita letih la, bilik hotel penuh, dapat 1 bilik je, tapi ita tumpang bilik kawan ita kat sini, esok baru ita balik jasin eh”. Cerita aku pada kak noi dengan nada yang agak letih.

”Ok la, kalo tak larat dok je la sana kalo ade tempat nak bermalam eh, jaga diri bebaik taw, ape2 hal call kak noi”. Masa nih aku rasa cam bertuah dapat kakak ipar cam kak noi, ambil berat w/p bukan darah daging sdri. Alhamdulillah syukur. Lantas aku menjawab ”ok, esok bila ita nak balik ita call eh, bye”..

23hb Okt 09

”Uh..kak noi baru nak call, panjang umur baru sebut mana ita nih.. hehhe..” sambil tangan aku bersalam dan mencium kedua belah pipinya yang gebu itu aku pun berkata ”tak sempat nak call abes shooting terus balik je”
Oooww.. Abah mana kak noi? Pertanyaan aku bernada sebak sedikit. Kak noi berkata ”Abah kat umah makcik”.. ye lah, aku pun tak inform an abah aku nak balik.
”Kak noi, ita baring jap, badan tak sedap rasa la” batuk menyertai perbualan aku.. ”ok, gi ar rehat. Ita demam ke?” bantal aku ambil dan berkata ”nak demam balik rasanya.. panas skit badan, tekak perit”.. kak noi pon berkerut kening melihatkan aku ”ok ok.. gi ar rehat baring at depan tuh. Kak noi nak balik umah jap amek baju bebudak nih sume”.. aku pun menjawab ”ok”....

Dalam jam 7 mlm aku bangun.. aku dengar kereta abah di luar. Aku pun terus menjenguk dengan terbatuk2. aku tanya abah ”abah dari mana?” abah menjawab ”abah singgah kejap je nih makcik ko ke belakang antar tudung” aku duduk di serambi, abah sedikit pun tidak masuk ke rumah dan duduk bersama di sofa seperti yang biasa kami lakukan sebelum nih. Sedikit pon abah tak mahu bercerita apa2 pon dengan aku. Aku rasa macam terasing. Aku masih lagi batuk2. takkan abah tak dengar anak abah nih batuk, tak sehat. Takkan abah tak nak pegang dahi ita dan rasa panas badan ita nih. Taknak ke bah. Tak nak masuk ke rumah ke bah. Aku terus duduk di bangku melihatkan abah dan berharap duduk di sebelah aku. Tapi tidak! Abah terus ke belakang dan melihat2 kelibat makcik. Aku terpinga2 sorang2.
Dok la sebelah ita bah, banyak bende ita nak ceritakan, pasal kije, pasal ita, pasal keluarga. Sebelum nih sume hal aku ceritakan pada mak dan abah. Tapi skang mak takde, abah je la yang aku harapkan tuk mendengar cerita aku. Tapi skang, aku da takde pendengar yang ingin mendengar rasa hati aku.
Abah berbeza dari sebelum nih. Memang aku kene terima semua nih.. ya aku terima, walaupun lukanya terlalulah perit.

Aku mencapai towel dan terus ke bilik air untuk bersiram..sebenarnya aku tak tahan da.. aku bantai melalak dalam bilik air.. dalam sayu2 aku dengar.. ”ita..ita..” abah penggil. Aku pun menyahut ”ya..”.. abah menyambung ”abah balik dulu”.. sambil hidung tersumbat aku pun menjawab ”eeemmmmm...” aku sambung balik melalak..
Abah..takkan abah x leh tunggu ita pas mandi baru abah balik, maghrib la kat umah nih, bukan umah orang lain pun.. aduh.. dalam sekali luka nih.

Kak noi ada inform aku, abah ade call dia tanya kak noi tido mana. Kak noi cakap la tido umah mak. Abah menjawab ”ok la tu, x yah ar abah gi sana tido”. Tersentap jiwa aku, hancur luluh! Aaaarrggghhh.. ape yang abah janjikan tak abah kotakan!

Anak abah nih perlukan abah masa nih untuk bercerita. T_T..huh! abah tak tido at umah pon, nasib baik kak noi ade dengan bang man serta anak buah. Huh.. susah aku telan sume nih. Bang epin takde gi medan an bang nam.

24hb Okt 09

Ari nih aku tido umah bang man an kak noi.. abah takde pon call aku tanye kat mana.


25hb Okt 09

Aku tergerak dalam hati untuk nak ambil baju kat umah mak pada petang. Tapi aku batalkan, tak tau kenapa. Gerak hati nih suruh amek baju tu malam pas maghrib.

Pas magrib aku terus ke rumah mak untuk ambil baju. Tup tup.. aku nampak kete abah kat umah. Aku nampak makcik cam tepanjat tgok aku balik.

Aku terus bagi salam, dan bertanya pada abah ”abah tido sini ke malam ni”.. dengan nada yang tersekat2 abah menjawab ”tak..abah magrib kat sini tadi jap gi balik” abah menjawab tanpa memandang muka aku. Aku terus inform pada abah yang aku dtg nak amek baju. Abah just diam. Tak tanya apa pun kat aku. Kenapa bila ita ada kat umah abah taknak duduk kat umah nih yang sebagaimana ita nampak skang? Kenapa??

Aku diam, semacam ada halangan untuk aku berbicara. Lepas siap sumenye aku pun salam tangan abah dan makcik. Dan aku katakan aku nak balik. Abah tak tgok pon aku masuk ke kereta seperti yang selalu dia lakukan sebelum nih. Sebelum nih, kalau aku nak balik, dia akan bawa beg aku, tengok aku dari serambi sampailah aku naik kereta dan sampai kereta aku tak nampak lagi dijalan, baru die masuk umah balik. Tapi skang tidak lagi..aku...huh..aku terlalu terluka dengan sikap abah.

Apa yang abah nak aku buat, aku dah buat. Hormatkan makcik. Sume aku buat. Sabar aku begitu tinggi. Terbayang wajah mak, kalo mak idop lagi pon mungkin mak akan senyum pada aku atas penghormatan dan pengorbanan yang aku berikan pada abah dan makcik.

26hb Okt 09

Sesudah subuh aku gerak ke kajang. Sepanjang2 perjalanan bila aku ingat balik peristiwa ni aku menangis. Aku menangis spnjang perjalanan. Aku luka.

Huh! Skang kat blog nih la tempat aku meluahkan segala2nya. Sape yang sudi baca aku ucapkan terima kasih yang tak terhingga kerana spend masa kat sini. Tq so much. Aku akan luahkan sume kat sini InsyaALLAh..jika ada kelapangan. Susah untuk orang baca isi hati aku. Sbb aku senantiasa tersenyum di luar...

Aku yang terluka.

"Mereka yang bersifat kesederhanaan dalam semua hal tidak akan menjadi miskin..."

Jika perlu MARAH, marahlah..tetapi usah terlupa dengan perkataan SABAR .

Jika perlu MENANGIS, menangislah. .tetapi usah terlupa dengan perkataan TENANG .

Jika perlu PATUH, patuhlah..tetapi jangan sampai hilang KEMERDEKAAN .


Jika mahu MISKIN, miskinlah.. tetapi jangan terlalu miskin, nanti mudah menjadi KUFUR .

Jika mahu KAYA, kayalah.. tetapi jangan terlalu kaya sampai terlupa perkataan SEDEKAH .

Jika mahu menjadi WARAK, lakukanlah ibadah sebanyak-banyaknya tetapi jangan terlupa keperluan DUNIA .


Kalau mahu sebuah KERETA MEWAH, belilah.. selagi mampu dan menepati keperluan SEMASA .

Kalau mahu 2 BUAH RUMAH, belilah.. asalkan jangan sampai tak tahu perkataan PUAS .

Kalau mahu MENIMBUN HARTA, bekerja-keraslah. . asalkan jangan sampai terlupa BERIBADAH .


Kalau mahu BERHIBUR, berhiburlah. . asal tidak sakan dan MENYALAHI SYARIAT . Kalau mahu memPERKATAKAN HAL ORANG, berkatalah.. asalkan jangan sampai MENGUMPAT .

Kalau mahu CEMBURU dengan kejayaan orang, cemburulah.. asalkan anda pun BERUSAHA KUAT sepertinya .


Hidup sederhana akan memastikan anda tidak akan miskin selama-lamanya. . Bersederhanalah...dalam segala hal adalah titik kejayaan dalam semua perkara..

Orang yang terlalu pandai kadang-kadang apabila bodoh.. terus sasau.
Orang yang terlalu kuat..kadang-kadang apabila lemah terus tidak berdaya..


Binalah harta sebanyak-banyaknya tetapi jangan sampai anda menjadi hamba kepada harta .

Binalah ibadah banyak-banyak, tetapi jangan sampai terlupa soal-soal dunia . Binalah kedudukan ditengah manusia, tetapi jangan sampai hilang kepercayaan orang dan tercalar maruah diri .


Bukanlah seorang yang baik kalau beribadah sepanjang masa sedangkan untuk makan dan minumnya terpaksa meminta-minta.

Seeloknya-eloknya. . bersederhanalah dalam beribadah lantaran bekerja itu pun ibadah, membuang halangan dijalanan juga ibadah, menasihati orang juga ibadah .


Orang yang bersederhana sentiasa terpandang dimata dunia. Dia tidak akan hina oleh kemelaratan dan tidak terlalu tersohor oleh kepopularitian. Dia terpandang sepanjang masa baik oleh orang yang hina mahupun orang yang mulia.


Berkuasanya bersederhana bagaikan pakaian yang menjadi penebat pada rasa dingin dan panas yang membakar.


Sayidina Ali r.a. berkata:

"Berkhairatlah mengikut kemampuan dan janganlah menjadi keluargamu hina dalam kemiskinan.. "


Hendaklah bersedekah, jangan sampai jatuh miskin, menyimpan harta jangan sampai digelar Si Bakhil, beribadahlah jangan sampai semakin jahil..


Kata Sayidina Ali r.a. lagi,

"Insan tidak akan melihat kesalahan seseorang yang bersifat tawaduk dan lemah lembut.." Tawaduk dan lemah lembut adalah kesederhanaan yang nyata, membangkitkan kasih sayang dan menumbuhkan cinta tulus.


Jika anda impikan penghormatan manusia, maka bersederhanalah dalam berbicara, berbatas-batas tatkala bergurau-senda dan menyimpan sebahagian kesukaan ketika terlalu gembira. Bersederhanalah. .. adalah jawapan kepada segala- galanya

Karya terbaru dari Melly. Kebanyakkan karya dari beliau begitu puitis. aku senang dengan lirik dan melodi dari Melly. lagu ni juga adalah lagu tema untuk Filem "Ketika Cinta Bertasbih". tak tau lagi bila filem nih akan ade kat Malaysia. kalau nak dibandingkan karya Malaysia dan karya Indonesia, aku lagi suke tengok karya2 dari Indonesia. Ada kelainan. dan dari segi sinematografi juga menarik.

bukan nak kata Malaysia tak best, Malaysia juga hebat.. tapi dari segi jiwa.. aku lebih tersentuh dgn karya dr negara jran kita nih. Aku pun baru berjinak2 dengan industri nih, masih bertatih lagi.. baru belajar.. mana tau mungkin aku akan jadi "seseorang" dalam industri nih InsyaALLAH.

fokus aku skang adalah kerja aku, aku nak develope much more better then before. I hope i will success. Muncul 2010 nih aku da merancang untuk buat sesuatu.untuk diri aku untuk masa depan. aku kena gigih berusaha, penat memang ar, sape yang berjaya dengan senang dalam dunia nih kan? ill try my best ..Today, im just an individual. Tomorrow, i could create history..who knows right..muahahahha... Amiiiiiiinn..


Bertuturlah cinta mengucap satu nama Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku Cinta yang bertasbih mengutus hati ini Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu Bisikkan doaku dalam butiran tasbihKu panjatkan pintaku pada Maha Cinta Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang Sujud syukur pada-Mu atas segala Cinta...Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta Ketika cinta bertasbih

23 September 2009
Gerak dari umah Lina dalam jam 830am camtu. Kami terus gerak ke Batu Kikir. Aku memang tak penah ke sana, ye lah..nak kesana nak kikir batu la plak..hahhaha..


kami pon sampai ke destinasi yang di tuju. mak aih jauh la gak. lom penah lagi kaki ni sampai ke situ. best gak tgok kampung orang, tapi yang tak besh takdak line koooooo... solok tol kampungnye...


dalam satu hari tuh 7 buah rumah settle kiteorg redah, perut tak tau la nak cakap camne, rasa cam ketat semacam je. rasa cam nak meletop pon ade gak.


nak jadikan citer, masa perjalanan nak gerak ke rumah ke tiga, rumah arwah nenek lina, rumah adik beradik abah lina (kalo tak silap). masa nak gerak tuh, ye laaaaa jalan kampung cam one way, sempit. aku ni plak baik hati nau nak bagi la kete avanza lalu, aku ke tepi le.. tak tau plak avanza tuh nk gak bagi aku lalu. pastu aku tak nampak la ade kucing kat depan tuh, Nurul pun jerit ade kucing, aku pun try la elak.. tak tau ar kene ke tak kucing tuh.. nurul pusing belakang die kata kaki kucing tuh cam kene skit kot. aku pon serba salah..


benti je kat destinasi seterusnya, Umi pon terus cakap an aku.. kak ita.. kak ita da langgar la kucing tadik!!! Adoiyaiiii... Menangis Umi tengok kucing tuh.. adoiyaiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!!!! serba salah terus menyelubungi diri ini. seumur hidup, aku drift sekalipun belum penah aku langgar binatang bernyawa koooooooo... adeh!


masa tuh da tak cam best da rasa, pastu aku langgar tunggul kayu. scratch gak ar bumper depan. sab baek skit je scratch kat bahagian bawah. huh! kucing kucing nape la aku yang kene langgar ko.. kenape tak ko gi beraye umah jiran sebelah ke hape ke.. kan da kecepek.. sampai skang rasa cam besalah lagik kooooooooo......

Eeeemmm...

Mama Lina : Meh la ikut makcik malam kang dengan esok beraya.. tido umah..
cakap an abah eh..

Aku : eeeerrrrk…. Ita tak bawak baju la makcik..

Mama Lina : alaaaaa baju lina ada.. baju makcik pon ade..

Aku : huhuhu.. baju lina ropol2.. baju makcik lagi laa... uhuhuu tak nak

tak nak..

Mama Lina : kalo tak pon gi balik umah amek baju..

Aku : baek...

Aku dengan Lina on the way balik umah jap packing barang. Sampai umah kak nora tengah menyapu.

Aku : Assalamualaikum…

Kak Nora : Waalaikumussalam.. masuk.. masuk laa.. akak tgh menyapu jap..

duduk dulu..

Lina : okey….

Aku : Bang nam.. ni Lina..

Bang Nam : Ooooowww......

Background music : jeng jeng jeng jeengggg....

Lina : hai bang, thanks bagi pinjam buku ari tuh.. (ayat canteeekkkk…

hahha)

Aku sebok tgh pack bebaju sume dan bitau bang nam aku tido umah Lina..
Dieorg rancak berbual… dah siap packing aku pun mencelah…


Aku : joooommm.. da siap dah…

Lina : ok...

Aku salam kak nora an bang nam..
Pastu nak tahu tak??????? Dalam kete baru si Lina nih pasan yang satu dr butang baju di bahagian atas tak kenakan.......bahagian atas yang membawa ke tengah ye tuan2 dan puan2.........Adoooiiiyaaiiii... aku pon tak tau ar .. bang nam pasan ke tak...hahahahahhahahahaha aje sudah... dah la tu..lama plak die beborak an bang nam.. hahahahahha... nak wat camne da rezeki...hahahahhaha....

21 September 2009
2 Syawal 1430
Lokasi : Masjid Kampung Sempang Kerayong


Pada awal jam 10:00 pagi....aku dan adik beradik beserta anak buah sudah bersedia bersimpuh di ruang berhadapan mimbar masjid. Selang beberapa minit terdengar sayu.. aku terima nikahnya Kamar binti..................... sah sah sah.. Amin...
Aku bercucuran airmata tanpa henti... dengan ini maka sahlah aku sudah mempunyai Ibu Tiri...huh! Wajah mak pantas berlegar di benak fikiran setiap dari anak2nya.. kami beredar keluar dari masjid dengan tidak tertahan sebaknye..

Ya Allah.. terlalu sukar untuk kami hadapi dugaan yang Kau berikan ini. Ya Allah Ya Tuhanku, bukan kami tidak boleh menerima semua ini, bukan kami tidak redha dengan ketentuanMu ini..tapi...hati kami..hati kami Ya Allah masih lagi merindui arwah.. baru 6 bulan mak pergi...

Betul kata orang..biarlah..biarkan abah bahagia..abah sunyi sorang2.. ya kami akur.. semua kami relakan..kehendak abah semua kami turutkan..untuk Abah.. kami sayang Abah..

20 September 2009
1 Syawal 1430
Rumah


Seorang demi seorang anak bersalam meminta ampun dan maaf pada abah. Giliran aku pula tiba... aku salam erat2 tangan abah, bagai tidak mahu lepaskan, sebab lepas nih aku da tak dapat nak basuh baju..jaga makan minum abah sebagaimana yang aku lakukan sebelum ini apabila aku balik bercuti.

Sambil aku mencium pipi insan yang aku paling sayang di dunia ini, aku membisikkan ke telinga abah... ”ita sayang Abah..sayang sangat...”.. abah menitiskan airmata..abang2 .. kakak menahan sebak didada. Abah meluahkan rasa pada semua sambil masih lagi menggenggam erat dan memeluk aku.. ”abah akan tetap sayang anak2 abah.. dan abah akan tetap ingatkan arwah mak kau kerana dialah insan yang paling abah sayang.

Abah kawin bukan sebab abah lupakan mak kau, Cuma abah rasa sunyi bila sorang2 kat rumah nih. Setidak2nya bila abah kawin ada orang untuk jaga abah, berbual dengan abah. Abah takkan lupakan anak2 abah, jangan kamu semua risau...” Aku masih lagi di pelukan abah dengan teresak2.. Ita minta maaf Abah.. abah menyambung lagi bicara..”Cuma satu je abah minta pada anak2 abah.. tolong lah hormat makcik kamu seperti mana kamu hormatkan abah.. itu je pinta abah..” Dengan nada tersekat2 aku menjawab ”..InsyaALLAH Abah...”

Bukan sesuatu yang mudah untuk kami hadapai semua ini.. Kami berdoa moga Allah SWT memberikan kebahagian kepada kami sekeluarga walaupun berbagai cerita yang kuran enak di dengar. InsyaALLAH..kami adik beradik cuba sedaya upaya menerima sesuatu yang baru dalam keluarga kami.bagi aku semua ini ketentuan, aku hanya mendoakan yang terbaik untuk kami sekeluarga. Segala2nya sudah tersurat, aku redha. Sebagai anak aku harus hormat abah dan juga teman yang baru menghuni hati abah yang sunyi. Ita anak abah sentiasa mendoakan yang terbaik untuk abah. Hanya abah sahaja yang tinggal untuk kami.... T_T

Melihat wajahmu ceria
Melihat senyummu oh manja
melihat gayamu bicara
ku cinta... oooo...
melihat parasmu kusuka
mendengar suaramu bahagia
melihat gayamu bicara
ku cintaa.....
woooo wooo wooo...
best gak lagu nih.. muahahaha..

Keindahan yang hakiki datangnya dari hati yang ikhlas bukan dari pandangan seseorang.

....Seorang wanita di lapangan terbang sedang menunggu waktu penerbangannya. Sambil menunggu dia makan biskut yang dibelinya sebelum itu sambil membaca buku cerita.

Sedang dia makan dia terperasan yang lelaki disebelahnya dengan selamba turut mengambil biskut dari bungkusannya.

Setiap keping biskut yang dia ambil, lelaki itu turut mengambil sama.
Di dalam hati wanita itu menyumpah-nyumpah lelaki tersebut.
Alangkah tak malunya lelaki ini, sudah la tak minta izin dari aku.
Dia makan sama banyak dengan aku pulak tu.
Memang dasar pencuri! rungut wanita itu dalam hati.

Dalam pada itu lelaki itu dengan muka yang tenang dan selamba terus dengan perbuatannya.


Hinggalah sampai ke biskut yang terakhir terdapat dalam bungkusan tersebut. Wanita itu menunggu reaksi dari lelaki itu.

Sambil tersenyum lelaki itu mengambil biskut yang terakhir lalu dipatah dua lantas memberikan separuh darinya kepada wanita itu.

Wanita itu menjadi begitu marah namun dia tetap menahan dirinya dari memarahi lelaki tersebut.

Sambil merampas dengan kasar biskut yang separuh itu dan menunjukkan mukanya yang masam 'mencuka' wanita itu berkata dalam hatinya berani sungguh lelaki ini.

Memang muka tak malu. Dasar pencuri besar....

Kedua-dua mereka, wanita dan lelaki itu terus duduk sehingga panggilan untuk menaiki pesawat untuk wanita itu sampai.

Sambil menarik nafas lega seolah-olah baru lepas dari satu kejadian ngeri wanita itu bergerak menaiki pesawatnya.

Apabila dia sampai ditempat duduknya dia membuka beg kecilnya untuk mengambil barang.

Alangkah terkejutnya dia bila melihat satu bungkusan biskut berada di dalam begnya masih elok, baru dibuka hanya beberapa keping sudah dimakan sahaja.

Jika biskut ini ada dalam beg aku jadi bermakna biskut yang aku makan tadi ?? Ya... biskut yang dimakannya tadi adalah kepunyaan lelaki itu.

Alangkah malunya dia atas segala tindakannya terhadap lelaki tersebut.

Lelaki yang tidak dikenali tersebut pula sanggup berkongsi biskut dengannya sehingga biskut yang terakhir biar pun dari awal lagi wanita itu telah menunjukkan reaksi marah terhadapnya.

Untuk meminta maaf sudah terlambat namun hatinya penuh kekesalan kerana bersifat kedekut dan tidak mahu berkongsi dengan orang lain.

Kini dia menyedari bahawa dialah pencuri biskut yang sebenarnya.

Pengajaran dr cerita....
*Sebelum kita berbuat sesuatu, pastikan semuanya jelas, jangan membuat keputusan secara membuta tuli aje, nanti kita akan menyesal kemudian... penyesalan kemudian hari tiada lagi gunanya

Di antara keistimewaan yang Allah anugerahkan kepada manusia ialah kebolehan bercakap.

Oleh itu boleh "bercakap" itu ada lah juga amanah Allah kepada manusia.
Orang mukmin hendaklah berfikir terlebih dahulu sebelum bercakap.
Takut takut "cakap" nya itu di benci orang dan di murkai Allah.
Islam menganjurkan manusia apa bila hendak bercakap kena hati-hati saperti yang di sabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Akhirat hendaklah ia bercakap yang baik atau diam sahaja."

Orang yang bercakap mempunyai tujuan yang berbeza beza.
Dan boleh di kategorikan saperti berikut:

1. Golongan cakap orang merapu
2. Golongan orang peramah
3. Golongan kaki cakap
4. Golongan cakap sebagai pejuang
5. Golongan cakap orang politik
6. Golongan cakap orang pendiam
7. Golongan cakap orang sombong
8. Golongan cakap orang biasa
9. Golongan cakap cakap nak perdaya
10. Golongan petah bercakap
11. Golongan cakap hendak tunjuk pandai
12. Golongan cakap cakap kotor dan lucah
13. Golongan cakap suka memaki


Selain dari di atas ada peringkat peringkat yang bercakap ialah:

1. Bercakap perkara yang perlu sahaja
2. Bercakap yang terpaksa
3. Bercakap kerana kewajiban
4. Tidak suka bercakap
5. Bercakap yang sengaja di sukat kerana menjaga status
6. Bercakap yang menggoda...aaauuwww..

*yang ni pon aku copy paste yeee..

kamu memancing ikan....

Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu..
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...


Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu. ...
Apabila sekali ia retak....
tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....


Begitu juga jika kamu memiliki seseorang,
TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa.
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. ...
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....


Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.. Mengenyangkan.. Berkhasiat...
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU. .. MENGASIHIMU. ..
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain
Kamu juga yang akan MENYESAL....


**Don't Judge Ur Friends by the way they speak, Judge dem by d way they care. Bcoz care is d outcum of true Friendship in RelationSHIP.Take Care

Salam..
Eeemm... dalam minggu nih ade free skit masa, tgn aku pun gatal2 nk melukis vector.
Ini artwork terkini dr CreativeGenetic. Full Illustrator CS. Kalo nk d bandingkan dgn artwork sblom nih, yang ini lebih detail, tp tak la detail sgt.. sbb letih gak nak observe bebayang kat muka minah nih, an rambut die, kelabu gak ar mata nih dok tenung gambar nih lelama.
But hasil die aku puas hati la.. aku je la puas hati, korang aku tak tau ar..

Bila aku buat sesuatu artwork dan hasilnya dapat d lihat cenggini aku rasa cam puas.. puas sgt.. gembira pon ade.. eemm.. tgn nih plak rasa cam nak wat watercolour, da lama sgt tinggalkan.. rasa2 dalam cuti nih nanti nk adjust skit tgn nk wat artwork watercolour plak.. huhuhuhu..
Sape nak beli gambar nih boley bli aku tgh lelong... hahahha.. naseb le sapenye gambau nih! Ada sesape nk mengaku sapenye gambau nih??? ade ke??? eeemmm... takde nak lelong nih.. bidaan dr RM0.10 dlu ar.. hahhaha.. ade beraaaaniiiiii.... (Jual beli dalam Ringgit Malaysia ye Tuan2 dan Puan2)
Adios.. Sampai bejumpe lg.. daaaa..

Salam.. hai..
just nak share, ini lagu Nurul yang terbaru, best gak dngar,
sbb aku suke lagu yang rentak die cenggini wok.. huhuhu
dengar laa k.. tak rugi pon, bukannya kene bayar pon!
Tika Cinta
Ke mana perginya dirimu,
Bawalah aku kini bersamamu,
Jangan pernah mengabaikan ooh diriku…
Seringkali bibirku tersenyum,
Jika kau mendapati oh hatiku,
Bahagianya hidupku denganmu…
Kau hadir dalam hidupku,
Ceriakan hari-hariku,
Tanpamu semuanya suram tak bererti…
Curahkanlah keikhlasan,
Berikanlah kejujuran Dan aku akan setia kepadamu…
Beginikah rasanya tika ku jatuh cinta…
Dan ku sentiasa mendambamu….
Ke mana perginya dirimu,
Bawalah aku kini bersamamu,
Jangan pernah mengabaikan ooh diriku…
Seringkali bibir ku tersenyum,
Jika kau mendapati oh hatiku,
Bahagianya hidupku denganmu…
Cerah cahaya hidupku,
Sinari bayangan wajahmu,
Usahlah sesekali kau menduakan,
Manisnya kata-katamu,
Menjadi teman seharianku,
Biarlah ini menjadi selamanya…
Beginikah rasanya tika ku jatuh cinta…
Dan ku sentiasa mendambamu….
Ke mana perginya dirimu,
Bawalah aku kini bersamamu,
Jangan pernah mengabaikan ooh diriku…
Seringkali bibir ku tersenyum,
Jika kau mendapati oh hatiku,
Bahagianya hidupku denganmu…
Ku berjanji pada dirimu,
Takkan pernah tinggalkan,
Walau badai dan ribut pun melanda oooh…..
Ke mana perginya dirimu,
Bawalah aku kini bersamamu,
Jangan pernah mengabaikan ooh diriku…
Seringkali bibir ku tersenyum,
Jika kau mendapati oh hatiku,
Bahagianya hidupku denganmu…

Salam..


Adeh! membaca pada tajuk aku kali nih, RASUK!.. ada something yang jadik malm tadik kat sini.

Opis aku nih ada kolej, ada asrama kat sini.. meh .. jom aku citer..

Azeri : Ita! ada budak call kawan die kene rasuk..

Aku : Hah! apa! Kene Rasuk! Jeng jeng jeng jeng!!! trut tut tut tu tut.. adeh!

Sape yang kene..

Azeri : kat umah Anis(student), aku dengar tadik org menjerit kuat..

sebenarnya kiteorg kat opis dalam kol 11 malam camtuh.. well wat kije kaann..

Aku : Gulp! jom la tgok..

Wan : Nak ikut gak..

Asiah : Alaaaaa.. Asiah tinggal sowang2.. nak ikut gak ar..

Azeri : Aie..(Director).. kiteorg nak ke umah student nih, ada student kene rasuk
laa..

Aie : Hah! jom la aku ikut sekali...

kiteorg seramai 5 orang dah cam ghostbuster dah aku tgok hah..

sampai je kat umah student nih.. Ya Allah! terjerit-jerit bebudak nih.. bukan sowang tapi 2 org..

aje sudah! camne nak wat nih..

Aie, Azeri an aku pegang budak nama Anis nih,.. ade ke.. die gi tariknye tudung aku ko.. tecabut sume.. hahhaha.. takleh nak lepas plak tuh.. da togel dah pale aku koo.. hahhaa

pastu aku gi plak tgok lg sowang yang kene tuh.. ina nama die.. die dok dalam bilik..

benda yang ada kat dalam dieorg nih bergaduh sey.. ade sekali tuh si Anis nih telepas terus gi kat Ina die henyaknye budak tuh.. kiteorg pon ape lagi.. cepat2 la tarik dieorg leraikan.. die sama dia berebut badan kooo.. die kata budak ina nih hak die.. hak aku... aku cakap.. haktui ko laa..

Ade ke bende tu marah aku...

Rasuk 1 Ina : ko tepi la pempuan bodoh! dah la tak cantek.. muka buruk!

Ade ke die kata aku camtu kooo.. biadap...
aku balas la balik..

Eita : Ko tuh bukannye cantek pon..

Rasuk 1 Ina : eh! aku cantek laaa.. aku la paling cantek ko tau tak..

Eita : Ko kuar la .. jgn la kaco die..

Rasuk 1 Ina : Dia hak aku,.. die da janji dgn aku nak ikut aku.. aku suke die..

Eita : Hey! Bila masa plak die wat janji dgn ko.. janji die hanya dengan
ALLAH! ko kuar jgn ganggu die..! Ko kuar (masa nih aku da nak
besilat dah)

Rasuk 1 Ina : Aduh! sakit..

Eita : Tau sakit.. kalo ko sakit .. baik ko kuar skang.. ko kuar..

Rasuk 1 Ina : ye la.. ye la.. aku kuar..

tengok gaya cam die da kuar... aku pun bg la air.. basuh kat muka dia.. aku panggil nama die.. alih2 die senyum pastu , mengilai balik koooooo.. tak guneee... hahha die memainkan aku.. siot!

pastu mcm kedengaran org menyanyi kat luar.. dah sudah.. yg lagi sowang kene rasuk tuh die bantainye menyanyi plak...

Rasuk 2 Anis : A B C D E.... (Menyanyi lagu ABC hahhaha)

Rasuk 1 Ina : Hoi! pempuan bodoh! suara ko tu da la tak sedap... muka buruk..
nyanyi tak sdap..lain la aku... suara sedap.. cantek.. diamlah
pompuan bodoh! hahahhahahaha (die saling marah memarahi,
pastu gelak lagi..)

kejadian nih berlarutan sampai kol 1:30 pagi.. letih la la kami sume melayankan bende nih.. siap speaking2 tuh.. jap cakap cina.. jap lagi ade cakap cam idon pon ade.. kelakar pon ade layan dieorg nih...

kat umah tuh mmg da ramai ar jiran2 yg lain datang, siap polis pon dtg sbb kuat sgt dieorg nih jerit.. ye la takot la org keliling kan.. ingatkan ade kes ape ke.. tak pasal2 muke aku plak masuk muka depan Kosmo kooo.. hahhaha

masa tu staff2 yg lain dtg Gman dgn abg die, bang man an bang zam tuk melawat kawasan, nk tgok camne keadaan...

nampak gaya cam tak leh jalan Gman an abg die nih kenal sowang ustaz kat senawang nih, call berubat cara online lagi,.. yg bestnye pandai ko cakap kat tepon soh tukar2 simcard lagik.. hahha rupe2nye dieorg nih pun Hi-Tec gak..gamaknyee..

dengan kePOWERAN yang Ustaz nih ada, maka keluarlah mangkok2 jin nih dr badan anak2 ADAM tuh..

fuuuhhhhh....letih sey...tenaga dieorg tuh kuat betul.. susah nk lawan..

ada satu lagi situasi yang mana aku renjis dgn air tangkal la kat muka dia.. pastu..

Rasuk 1 Ina : Hey! pompuan bodoh.. yg ko simbah2 aku ni kenapa.. aku da
mandi ar..

Eita : ooo eh.. mandi r lagi skali... hahhaha

Rasuk 1 Ina : hahhahahahhaha (dia bantai gelak kan aku) hahahhaha

letih lee.. nih ari nih meeting pon aku ngantok lagi hah.. tapi smlmnye keadaan tu, nak kata seram pon tak.. tapi kelakar.. kelakar dgn kata2 yg kuar dr mulut jin2 tuh.. haha

tu la bebudak nih, org da pesan maghrib2.. memalam jgn kuar... tak paham2.. kan da ade benda tompang.. kok sopan santun gak takpe laa.. ini bley die kata muka aku tak cantek! hodoh! bodoh! cesss... tak guneeeeeee hahahhahha...

Pastu da ok da bebudak tuh... pastu tanye..

Rasuk 1 Ina : saya kenapa cik ita?

Eita : ooooooooo.. ko da cakap aku mcm2 bodohlah tak cantek laa..
lagi mau tanya "saya kenapa laaaa"... hahaha

Rasuk 1 Ina : sori cik ita.. saya tak tau apa jadi kat saya..

Eita : takpe.. awak tuh pon bukannye cantek mana poooonn... hahhaha

sebenarnya bnyk lg insiden2 yg kena rasuk mlm tadi.. tp da tak hengat.. sbb aku bantai gelak je.. hahha tak tahan dgn lawak2 jin nih.. hhaha

ok laa.. i nk sambung kije.. daaaa

Related Posts with Thumbnails

About this blog

Its About Me, Family, Freinds & Art...

Advertisement

There was an error in this gadget

ShoutBox

Followers

Thanx Babe

GengBlogger

Happy Meter

There was an error in this gadget

CounterAttack