Nasihat Imam Syafie mencari sahabat


TEMAN ketawa memang mudah dicari,
tetapi teman menangis tiada siapa yangsudi.
Memang benar sukar mencari erti persahabatan sejati.

Hanya mereka yangbenar-benar bersahabat dengan hatitulus dan ikhlas dapat mencari erti persahabatan tulen.

Dalam hal ini, Imam al-Syafie ada memberikan nasihat dalam soal persahabatan.
Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku,
seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.

Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepasaku mati.

Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka.

Jika itu aku dapatkan,
aku berjanji akan selalu setia padanya.
Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang.

Semakin ramai aku peroleh sahabat,
aku semakin percaya diri.


Mencari sahabat pada waktu susah.
Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka.
Pada hal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka.


Jika suka melanda, aku seringbertanya:
"Siapakah yang sudi menjadisahabatku?"
Pada waktu aku senang, sudah biasa ramai yang akan iri hati,
namun apabila giliran aku susah mereka pun bertepuk tangan.

Pasang surut persahabatan.
Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik.

Namun, ketika musibah menimpaku,
kudapatkan mereka tidak ubahnya roda zaman yang tidak mahu bersahabat dengan keadaan.

Jika aku menjauhkan diri daripada mereka,
mereka mencemuh dan jika aku sakit,
tidak seorang pun yang menjengukku.

Jika hidupku berlumur kebahagiaan,
banyak orang iri hati,
jika hidupku berselimut derita mereka bersoraksorai.
Mengasingkan diri lebih baik daripada bergaul dengan orang jahat.
Apabila tidak ketemu sahabat yang takwa,
lebih baik aku hidup menyendiri "daripada aku harus bergaul dengan orang jahat".

Kenyataannya,
banyak orang yang menyakiti orang yang dicintainya.Terlalu banyak menuntut sering membuat kita melupakan keinginan orang lain dengan alasan memberikan bukti perhatian.

Kenyataannya,
Terlalu berharap sering mengecewakan kita. Oleh kerana itu berharaplah sekadarnya saja.
Kenyataannya,
Hidup itu memang tidaklah mudah. Mampukah kita berjuang dalam hidup sambil menikmatinya.

Kenyataannya,
Apa yang kita inginkan sering berbeza dengan kenyataan. Jika kita merasa begitu kecewa akan hal itu bererti kita belum begitu siap untuk hidup.Kerana itu adalah kenyataan yang akan selalu kita hadapi.

Kenyataannya,
Jika kita sudah mengerti sepenuhnya, maka takkan ada yang boleh membuat kita terlalu kecewa, takkan ada yang boleh membuat kita menderita ataupun kecewa. Semua mengalir apa adanya, tanpa beban dan kesakitan.

"Kebahagiaan yang teramat misteri."

Let ' s do some simple calculations here. In Malaysia,
the average family income is RM3,000 /month (where father works, mother doesn ' t).

I understand there are many families whosemonthly income does not reach RM3,000,but, to make things simple,let ' s take RM3,000 as the figure.

Ok lah, right? Okay, let ' s start rolling with a family which has Papa, Mama, 1 daughter and 1 son.
Ngam-ngam ....

Calculation starts...

Electricity and water bill: RM100
(No air-con, No home theatre, No water heater ... ok?)

Phone bill ( Telekom): RM100

Meals for a happy family: RM775
(3 meals on RM25/day, RM25 for 4 persons...?)

Papa makan / teh-tarik during working hrs: RM155
(RM5/day, RM5 ... can eat what?)

Car repayment: RM400
(A proton saga aeroback, 7 yrs repayment)

Petrol (living in city, traffic-jam): RM300
(go to work, bring son to school, only can afford one car running)

Insurance: RM650
(kids, wife and myself)

House repayment: RM750
(low cost housing repayment for 30 yrs,retired still have to work to pay!)

Tuition: RM80
(got that cheap meh? i don ' t think so)

Older children pocket money @ school: RM20
(RM1/day, eat bread?)School fees: RM30> > > (enough ah?)

School books and etc: RM100
(always got extra to pay in school)

Younger children milk powder: RM50
(cannot have the DHA, BHA, PHA one, expensive)

Miscellaneous: RM100
(shampoo, rice, sauce, toilet paper)

Oh wait!!! I have to stop here, so...
No Astro,
no movie @ cinema,
no DVD,
no CD,
no online,
cannot KFC,
cannot McDonald,
cannot go Park walk during weekend (petrol expensive),
no chit chat on phone with grandparents,
and etc...


Let ' s use a calculator to total up...
WALAO EH! Shit! RM3,610 already...
EPF belum potong, income tax lagi........oledi RM3,610 ...
How to survive lah tuan-tuan dan puan-puan sekalian ???

Our Deputy Prime Minister asked us to change lifestyle?How to change? Don ' t eat? Don ' t work? Don ' t send children to schooland study?

Besides that, I believe in Malaysia population, there are millions ofrakyat Malaysia which still don ' t earn RM3,000/month!!!What is this?

Inilah Malaysia Boleh... Sorry... it should be MalaysiansBoleh ,
because we ' re still alive and kicking!!

Our politicians must be mad!!!!
Please forward and comment boleh or tak boleh.

No wonder so many Ah Loong around..

truuutt truuttt truutt!!!!...(bunyi tepon)

ita : Asalammualaikum mak

mak : Wa'alaikumussalam... tgh buat ape tuh?

ita : baru balik kije mak, baru pas mandi.

mak : yeee... tadik bang nam an bang mat ade tepon dieorg ucapkan samat hari ibu....

ita : ( terkedu jap... alamak aku lupe la ari nih ari ibu.. aduh.... ) alamak mak ita lupe la mak hari nih hari ibu... hihihihihi... Selamat hari ibu mak..
mak : takpe... laaa baru balik kije ke.. hari minggu pon kije..?

ita : ha'ah mak, ade kije nak kene siapkan, esok nak preview..
blaaaaaa blaaa blaaa blaaaaa.......

mak : bla bla ngok ngek ngok ngek bla bla....

ita : baiklah... selamat hari ibu mak

mak : time kasih.. jaga diri baik2..

ita : ye laaaa... assalammualaikum..

mak : wa'alaikumussalam...

*aku leh lupe semalam hari ibu... mak aku plak yg tolong ingatkan... adeh... apa nye anak la aku nih... huuuhu.. ita betul2 lupe la mak.... adeh... nih sume kije nye pasal lah nih.... ampun ye mak...

Pimpinlah tangan IBU semasa IBU masih boleh berjalan bersama-sama, Renungkanlah mata IBU semasa IBU masih lagi boleh melihat, Berbuallah dengan IBU semasa IBU masih lagi boleh mendengar, Berilah ucap sayang kepada IBU semasa IBU masih lagi boleh memahaminya.. Buat mak... "Selamat Hari Ibu"

Pengumuman - Zulkifli Amdan atau lebih dikenali sebagai Pancit akan melangsungkan pernikahannye (kawen lee) dengan pasangan die pada tanggal 27hb Mei 07. Moga bahagia dan kekal ke anak cucu.. Amiiiiinnn... fuh fuh fuh.... -aku baru je cerita pasal jodoh, dah ade plak member yang kawen-

Che'gu Berahim: Joe, cuba terangkan apakah tugas akar pokok pisang?
Joe : Untuk mencari makanan, che'gu
Che'gu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Wati pulak. Apakah tugas batang pokok pisang?
Wati : Untuk membawa makanan yang dicari akarnya, che'gu
Che'gu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Man Dol pula. Apakah tugas daun pisang?
Man Dol :untuk membungkus nasi lemak, che'gu...
Che'gu Berahim: uii... lagi bagus... berdiri atas meja sampai habis kelas..

-kite berjumpe lagi pada kelas yang akan datang-

eeemmm.... kekadang bukan tak terfikir, hati ni terdetik jugak. ''kau bile lagi?"-persoalan yang biase ditujukan pada aku. bukannye melambat2kan bende yang baik, tetapi masing2 ada perancangan masing2. dan bagi aku pula...biarlah masa yang menentukan segala2nya, kerana DIA telah menetapkan jodoh aku. dan aku tunggu. KALAU ADA JODOH TAK KEMANA - itulah yang selalu dikatakan oleh orang tua2 dan juga termasuk la aku w/p aku lom tua lagi.
Orang tua2 pon ada jugak pantang die, "tak bleh langkah bendul". jadi aku ikut aje. org tua lagi dulu makan garam dari aku. aku taknak bantah cakap MAK ABAH yang aku sayang dunia akhirat. aku nak jadi anak yang baik. anak yang tidak menyusahkan hati mak abah. aku nak dia senang dengan segala apa yang aku buat. bagi aku selagi aku belum bergelar isteri kepada seseorang tempat aku adalah bersama MAKABAH dan KELUARGA aku. tiada yang lain selain kasih sayang aku pada mereka.
jodoh tetap akan ada, lambat atau cepat itu sahaja beza die. aku berdoa moga kebahagian AKU, MAKABAH dan KELUARGA berkekalan dunia dan akhirat, INSYAALLAH.
"pada awak yang sedang menunggu
saya harap awak faham
bukannya tak suka...
tapi untuk awak,
jika terpaut hati pada yang lain,
dan yang lebih baik dari saya teruskanlah..
saya REDHA dengan ketentuanNYA"
::eita_zack::





Andaiku tahu - Kapan tiba ajalkuKu - kuakan memohon - Tuhan tolong panjangkan umurku - Andai ku tahu - Kapan tiba masaku - Ku akan memohon- Tuhan jangan Kau ambil nyawaku - Aku takut - Akan semua dosa-dosaku - Aku takut - Dosa yang terus membayangiku - Andaiku tahu - Malaikat datang menjemputku - Izinkan aku - Mengucap kata taubat padaMu - Aku takut - Akan semua dosa-dosaku - Aku takut - Dosa yang terus membayangiku - Ampuni aku - Dari segala dosa-dosaku - Ampuni aku - Menangis ku bertaubat padaMu - Aku manusia - Yang takut neraka - Namun aku juga - Tak pantas di syurga.. - Andai ku tahu - Kapan tiba ajalku - Izinkan aku - Mengucap kata taubat padaMu - Aku takut - Akan semua dosa-dosa ku - Aku takut - Dosa yang terus membayangiku - Ampuni aku - Dari segala dosa-dosaku - Ampuni aku - menangis ku bertaubat padaMu-
lirik sumbangan -i-shah-

aku still lagik tak tido sebab aku takde idea. jadik masa kelapangan pada jam 1:05 pagi nih aku menekan button camera untuk mengambil gambar krew2 MADD (multimedia department) dengan kerelaan tuan empunya badan.

ada yang malu2 cam hyppo dan tak kurang juge yang berangan. kalo nak duit royalti mintak an En. Sahly k. akak tak campor hahahaha...

ini la die keadaan2 krew MADD ketika terpaksa bermalam di opis untuk menyiapkan pojek -dateline tk lama lagik ooi-

1. Lead Programmer - bang man namanya " kat mane aku paste tadik eik!! adeh!! lupo pulok!"
2. BIG BOSS - hah!! yang ini parah.. yang lain sume stayback kat opis, yang BOSS nih plak stayback kat Spital, nak wat camne dah die BOSS suke ati deme le..
3. ini la die teman staback aku kat opis - sponsor by KASAR IMPIAN

4. ini tgh tgok kat mana BOSS kiteorg menginap - oooooooo kat WAD 6C oooooo...

5. Grafik Designer - Gman namanya, baik budak nih, bertuah sape buat orang gaji, rajin nih, kalo sapu sampah tuh jgn cakap laaa..mmg bagus budak nih.

6. Bang Man - masih tak dapat carik kat mana die paste tadik.. sabor ye bang man ado tuh..

7. Grafik Designer - Reen nama die, ini pon baik jugak budak nih, sopan, berbudi bahse budaknye, hormat org tua, orang tua pon hormat die..eh eh.. peminat FARA PAUZANA die nih..

8. sama cam no 3..

9. Animator - Daus namo eh, orang Rombau, kampung Pilin, botol tak nih den ejo.. hah.. budak nih plak memang suko naik motor lelaju (den tak tau sbonar eh, den blasah yo) sobab eh, kalau la dio bawak pelahan moto eh bilo la dio nak sampai kek opis... botol tak??

10. yang itu den, den yang JAMBU.. hehehe

11. mejo den.. apehal plak aku cakap Nogori nih.. fuh fuh.. ni la die meja aku mencarik idea

12. reen lagik

13. gman lagik

14. kan den da kobarkan budak si GMAN nih memang baik budak eh, memang bagus kalo jadik bilal kek kampong den, kalau tak pon jadik tukang AZAN.. sojuk porot ibu kau nak aih.. hehe berkonan den, seb baik den takdo adik pompuan, ado alasan.. hahaha

15. ini plak budak SABAH yang belajar kek sini sapo namo eh.. si ADD dengan si sapo ntah

*itulah die agenda pagi nih, sbenarnya ade separuh lagi krew MADD nih, yang lain tak stayback sebab dieorg takot masa dieorg tgh tido GMAN bacakan YASSIN tuk dieorg.. hehehe.. (takde la ni aku tokok tambah citer), sekian, nak tido laaaa,,.. samat pagi..


eemmmm.. kekadang kalau nak difikirkan pasal kije macam2 bende yang ada dalam paleotak. macam kije aku nih.. seb baik la aku mmg minat dengan kije aku nih. sebab suke la aku kije nih, dan kije nih plak suke kat aku sebab aku jambu. hohohoho... skang nih dah jam 12:01 pagi..aku stiil lagi mengadap komputer memasukkan warna2 yang menarik ke dalam artwork aku ni hah. kalo dah hari2 bende nih aku ngadap bleh muntah pelangi aku tau.
tapi yang seperti aku cakap tadik laaa..dah aku mmg suke kije nih..walaupun bnyak camne kije aku keee... aku tetap suke kije aku. yang penting bagi aku adalah keikhlasan dalam membuat sesuatu pekerjaan.
aku rasa IKHLAS nih memang perlu ada dalam setiap apa yang kite lakukan dalam idop nih. nak berak pon kene ikhlas.. eheheh.. ye ke.. hahaha.. kat bawah nih step2 kije aku. ada lagi artwork yang seksa lagi menyeksakan sbenarnya nak di kaler, tapi takpe untuk topik permulaan kite, kite wat yang sesimple dulu.
-contoh artwork-
aku bersyukur dengan bakat yang dikurniakan ILLAHI pada aku insan yang kerdil ini. dengan bakat ini jugalah aku dapat menyara 3 ekor kucing aku serta 16 ratus lipas kat dapur bawah laci no.2..hehehe.. (hanya gurauan tidak ade kene mengena dengan cicakman) apa-apa pun aku still ade 200 illustration yang perlu dimasukkan warna..
ape kejadahnya aku nih, kalo dah tau kije banyak yang ko dok mengedit blog ko ni kenapa hah! ko dah gile yee.. (cakap ala2 Nasir Bilal Khan) nak ditamatkan citer nih... aku nak sambung wat kije laa..
-bersambung-


SoffaZaraAdam telah selamat melahirkan Bayi Lelaki seberat-beratnya pada tanggal 24Apr2007. Seperti yang diinformkan olehnya dalam mesej yang berkata -"ayah die yang nak bagi nama Muhammad Syamim Hakimi aku ikut jeee" -.. kata maknye plak.. Berikutan dari itu Zara merasakan anak beliau akan hensem bile besar kerana mirip dengan airmuka ayahnye.. ado!

*cerita ni dah ade nasi tambah bnyak dah...jgn percaya..don't try this at ur blog...








Asalammualaikum..
Kita bertemu lagi..ditengah2 kota ini, dgn wajah yang merah dibakar mata hari, dengan keringat di dahi.. (Dato' Sheikh nye lagu)... ni blog baru teman..blog yg lama teman da lupe leee pass masuk die lee... ate.. theeeeehhheeheheheee...

-bersama rakan seperjuangan selepas dibelasah oleh BTP-
*bahagian teknologi pembelajaran malaysia-preview-
-bersambung-
:eita_zack:

Related Posts with Thumbnails

About this blog

Its About Me, Family, Freinds & Art...

Advertisement

There was an error in this gadget

ShoutBox

Followers

Thanx Babe

GengBlogger

Happy Meter

There was an error in this gadget

CounterAttack