Di antara keistimewaan yang Allah anugerahkan kepada manusia ialah kebolehan bercakap.

Oleh itu boleh "bercakap" itu ada lah juga amanah Allah kepada manusia.
Orang mukmin hendaklah berfikir terlebih dahulu sebelum bercakap.
Takut takut "cakap" nya itu di benci orang dan di murkai Allah.
Islam menganjurkan manusia apa bila hendak bercakap kena hati-hati saperti yang di sabdakan oleh Rasulullah s.a.w yang bermaksud:
"Barang siapa yang beriman dengan Allah dan Akhirat hendaklah ia bercakap yang baik atau diam sahaja."

Orang yang bercakap mempunyai tujuan yang berbeza beza.
Dan boleh di kategorikan saperti berikut:

1. Golongan cakap orang merapu
2. Golongan orang peramah
3. Golongan kaki cakap
4. Golongan cakap sebagai pejuang
5. Golongan cakap orang politik
6. Golongan cakap orang pendiam
7. Golongan cakap orang sombong
8. Golongan cakap orang biasa
9. Golongan cakap cakap nak perdaya
10. Golongan petah bercakap
11. Golongan cakap hendak tunjuk pandai
12. Golongan cakap cakap kotor dan lucah
13. Golongan cakap suka memaki


Selain dari di atas ada peringkat peringkat yang bercakap ialah:

1. Bercakap perkara yang perlu sahaja
2. Bercakap yang terpaksa
3. Bercakap kerana kewajiban
4. Tidak suka bercakap
5. Bercakap yang sengaja di sukat kerana menjaga status
6. Bercakap yang menggoda...aaauuwww..

*yang ni pon aku copy paste yeee..

6 comments:

eita..good points..thanks for reminding..yerlah kekadang kita sebagai manusia alpa kan..we didn't realize that our words hurt others or memang nak saja sakitkan hati orang kot..sometimes it happen to me..semoga Allah menerima taubatku..

maaf yer eita kalau ada kata2 ku selama ini menyakitkan hatimu..selamat hari raya..heheh..

huu... nape terasa aaaaa...yg nombo 1 tu pastu nombo doblas...doblass tuu....

hahah...

Britney x suka bercakap tapi suka tidur...hehehehe

Bb : ini pon tuk diri ita gak.. sesama la kita ya.. biasa ar manusia kan..

siti_asiah : oooo.. terasa leee..
no. 1 an no. 12 laaa.. terok ar ko nih.. huhuhu

Britney : tak elok tidur bnyk nau tau... g study g..

hi nice blog u have here

i would like to invite u to view my sales blog:)

we have cottons from all over the place, mainly from dubai, kebaya and kurung fabrics from indonesia, and much more to choose!

be our follower and u can enjoy more with us:)

see u there:

hai...shoppersjoint
thanks buddy 4 visit my blog..

Related Posts with Thumbnails

About this blog

Its About Me, Family, Freinds & Art...

Advertisement

There was an error in this gadget

ShoutBox

Followers

Thanx Babe

GengBlogger

Happy Meter

There was an error in this gadget

CounterAttack